Rozvoral (SPD): Hnutí STAN si plete politiku s podnikáním a jeho důvěryhodnost je na bodu nula!

25.03.2022 10:06

Hnutí Starostové a nezávislí, které je součástí vládnoucího politického slepence, ztrácí po další nepřijatelné kauze týkající se nakládání s veřejnými financemi důvěru občanů.

Rozvoral (SPD): Hnutí STAN si plete politiku s podnikáním a jeho důvěryhodnost je na bodu nula!
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

V nejnovější kauze figuruje europoslanec a do čtvrtka také místopředseda hnutí STAN Stanislav Polčák. Ten nectil žádné etické zásady, když se nestyděl žádat milionové provize za to, že pomáhal obcím okolo Vrbětic získat odškodnění za výbuchy v muničním skladu. Odškodnění obce dostaly na základě zákona, který vloni schválila Sněmovna, a stát jim vyplatil téměř 310 milionů korun. Sám Polčák měl z této částky získat 2,5 procenta, tedy téměř osm milionů korun. V médiích se objevila smlouva, podle které je hodina jeho práce vyčíslena na téměř 47 tisíc korun. Tak je uplatňována politická kultura ze strany vládní strany v praxi. Požadujeme, aby pan Polčák okamžitě složil mandát europoslance. V rámci prošetřování této kauzy vyplouvají nové skutečnosti, kdy z těchto peněz měli mít provize dle médií i další politici STAN. Konkrétně je to starosta Vlachovic Zdeněk Hověžák, který měl vyinkasovat 1,16 milionu korun. Tuto odměnu mu navrhli radní Vlachovic, za podpory místostarosty Ladislava Obadala, opět z hnutí STAN.

Připomeňme si také případ, který se týká nevyjasněných otázek kolem podnikání původně nominovaného kandidáta na ministra průmyslu a obchodu Věslava Michalika (místopředseda STAN). Zde bylo poukazováno na jeho podnikání v solárním byznysu a půjčku ve výši desítek milionů korun od společnosti Lowfield Investments z daňového ráje na Kypru. Michalikovy solární firmy též sponzorovaly třemi miliony korun hnutí STAN. Záležitosti financování hnutí a sponzorských příspěvků od firem ze zahraničí od nevyjasněných majitelů prověřují policejní orgány. Věslav Michalik se na základě důkazů zveřejněných v médiích nakonec kandidatury na ministra vzdal.

Jako poslední uvedu případ podvodu na voličích ze strany hnutí STAN, kterého se vědomě dopustil jeho místopředseda Jan Farský. Tento člen nejvyššího vedení hnutí STAN obelhal voliče tím, že přestože v předvolební smlouvě slibovalo hnutí STAN, že se nově zvolení poslanci budou naplno věnovat mandátu poslance, on se nechal nominovat na volební kandidátku, i když už před volbami věděl o tom, že pojede na osm měsíců studovat do USA a nebude se moci věnovat práci poslance. Nakonec až po obrovském tlaku médií a veřejnosti se mandátu poslance vzdal.

Předseda hnutí STAN a současný 1. místopředseda vlády a ministr vnitra Vít Rakušan nepovažuje tyto kauzy za tak důležité, aby je okamžitě řešil a vyvodil jasné závěry – on jenom mlží. Zde jenom zmíním jeho neobjasněnou komunikaci s policejním prezidentem Janem Švejnarem, která proběhla ještě před tím, než byl Vít Rakušan oficiálně jmenován ministrem vnitra, a následné prohlášení policejního prezidenta Švejnara, že si podal žádost o uvolnění ze služebního poměru.

Za naše hnutí SPD mohu konstatovat, že budeme na zjištěné nekalé praktiky těchto politiků neustále poukazovat a žádat je, ať jednotlivé kauzy veřejně objasní, nebo ať čestně odstoupí ze svých dobře placených funkcí, na které přispívají odvodem daní všichni pracující občané.

Převzato z profilu politika.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Už i mainstreamová média vyvracejí tvrzení Rakušana o „české výjimce

23:07 Fiala (SPD): Už i mainstreamová média vyvracejí tvrzení Rakušana o „české výjimce

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.