Rozvoral (SPD): Dnešek patří všem našim učitelům, kteří si zaslouží úctu a respekt

28.03.2022 15:45

Tento den je věnován učitelům i proto, že je to velmi důležité povolání. Vždyť právě učitelé se velkou měrou podílí na výchově a vzdělání našich nových generací.

Rozvoral (SPD): Dnešek patří všem našim učitelům, kteří si zaslouží úctu a respekt
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Dnes se slaví Den učitelů. Tento termín byl vyhlášen československou vládou v roce 1955 jako pocta Janu Ámosu Komenskému, který se 28. března roku 1592 narodil. J. A. Komenský, jemuž se přezdívá učitel národů, byl pedagogickým vizionářem, který prosazoval povinnou školní docházku a vzdělání pro všechny. Byl jednoznačným zastáncem svobodného, rovného a demokratického přístupu ke vzdělání.

Hnutí SPD má pro oblast školství jasně definováno, kam by mělo v budoucnu směřovat a jaké poslání a cíle se očekávají od státních institucí, zabezpečujících výuku naší nejmladší generace. V současné době je nutné zastavit snižování kvality vzdělání v České republice, ke které v posledních dvou letech výrazně přispěla forma on-line výuky, která nahradila standardní formu výuky ve všech vzdělávacích institucích. Jednalo se o základní, střední i vysoké školy včetně odborných učilišť, gymnázií i všech speciálních škol.

Tím více úkolů je nyní před všemi, kteří proces vzdělávání v praxi zabezpečují. Musíme ukončit nesystémové školství a přistoupit k centralizovanému školnímu vzdělávacímu plánu s jasně stanoveným obsahem učiva. V našem školství musí skončit ideologizace a ukvapené reformy a též být omezena nadbytečná administrativa, spojená s provozem škol.

Anketa

Má Markéta Pekarová Adamová vaši důvěru?

1%
98%
hlasovalo: 34542 lidí

Do učebních osnov základních škol musíme zavést předměty, které povedou k výchově a vzdělávání každého žáka, s cílem získání důležitých znalostí pro jeho další život. Požadujeme zavést do učebních plánů základních škol opět takové předměty, jako je občanská nauka a branná výchova, v nichž bude posilováno vlastenectví a připomínány významné události a osobnosti, které se nesmazatelně zasloužily o rozvoj naší krásné republiky, a staly se nedílnou složkou naší historie, kultury a tradic.

V rámci studia v učňovských oborech musíme lépe zajistit jejich propojení s profesní praxí. Naopak ze školství musíme odstranit formy genderismu a novodobého neomarxismu. Naše hnutí též dlouhodobě činí kroky vedoucí ke zrušení inkluze v českých školách, neboť se domníváme, že poškozuje kvalitu vzdělání jak dětí v běžné výuce, tak i dětí vyžadující speciální přístup. V naší republice jsme měli vždy špičkovou úroveň speciálního školství přizpůsobenou konkrétním zdravotně postiženým dětem, kterou budeme podporovat.

Hnutí SPD prioritně zastává názor, že učitelé, a to včetně nepedagogických pracovníků ve školství, musí být dostatečně finančně ohodnoceni a též musí cítit podporu státu pro výkon svého povolání, s následným respektem svých žáků a jejich rodičů. Naše hnutí SPD ve Sněmovně vždy podpořilo navýšení platů pro učitele. Školy obecně musí vychovávat k vlastenectví a tradičním rodinným hodnotám.

Cílem všech vzdělávacích institucí je co nejlépe připravit naši mladou generaci pro výkon svých budoucích povolání, čímž bude zabezpečen rozvoj České republiky. Za to patří všem, kteří vzdělávací proces zabezpečují, velké poděkování.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

13:09 Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi Heleny Langšádlové, ministryně pro vědu, výz…