Rusnok: Je naší povinností chránit svobodu a lidská práva, která byla tak draze vykoupena

08.11.2013 20:42

Premiér uctil památku obětí Křišťálové noci.

Rusnok: Je naší povinností chránit svobodu a lidská práva, která byla tak draze vykoupena
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

Předseda vlády Jiří Rusnok se v Liberci zúčastnil pietní akce u příležitosti 75. výročí protižidovského pogromu během takzvané Křišťálové noci.

Premiér v Liberci navštívil památník obětem šoa. „Právě holocaust, hebrejsky šoa, patří k nejhrůznějším událostem v lidských dějinách,“ připomněl předseda vlády s tím, že minulé zločiny jsou mementem pro budoucnost. „Naší povinností, a nejen ústavních činitelů či komunálních politiků, je chránit svobodu a lidská práva, která byla v Evropě v minulém století tak draze vykoupena,“ dodal Jiří Rusnok.

V průběhu Křišťálové noci byla vypálena původní liberecká synagoga. Řada členů místní židovské komunity později zahynula v ghettech a vyhlazovacích táborech.

Vzpomínkové akce se kromě premiéra zúčastnili také předseda Senátu, hejtman Libereckého kraje, diplomaté několika zemí, zástupci města Liberec a představitelé Federace židovských obcí.

Křišťálová noc je označení pro rozsáhlý protižidovský pogrom, který vypuknul v noci z 9. na 10. listopadu 1938 v Německu, Rakousku i v českém pohraničí. Tehdejší násilnosti předznamenaly další vyostření nacistické protižidovské politiky během druhé světové války.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

6:23 Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

Vláda projednala legislativní ukotvení statusu umělce. Hlavním cílem předloženého návrhu je předevší…