Seďa (ČSSD): Nepolitik Babiš, politik Babiš, populista Babiš

06.06.2014 6:26

Nejen politik, ale snad každý občan v naší zemi musí být překvapen neustálými názorovými přemety místopředsedy vlády A.Babiše. Vzpomínám si na sliby, kterými častoval před parlamentními volbami voliče České republiky, že zatočí s nehospodárností a s korupcí, že sníží zadlužení země a že napraví chyby všech předchozích politiků a politických vlád.

Seďa (ČSSD): Nepolitik Babiš, politik Babiš, populista Babiš
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

Ještě po volbách zdůrazňoval, že jde do politiky jako nepolitik, který chce pracovat pro občany a že kdyby nebylo ANO 2011, tak by se zvedaly daně, což on nepřipustí. Chci připomenout, že pouze ČSSD v předvolebním klání uvedla, kde vezme na své předvolební sliby peníze. Zdaněním nejbohatších, zvýšením daně firmám a zavedením speciální daně. Zároveň slíbila zrušit zdravotnické poplatky, zvýšit důchody a platy státním zaměstnancům, zrušit druhý pilíř důchodového systému a chtěla zavést nižší daň na léky a další komodity.

Vyjednávání o koaličním programu a programovém prohlášení vlády se táhlo velmi dlouho, z nepolitika Babiše se stal politik a ministr financí, který stále trval na tom, že potřebné peníze na plnění programového prohlášení vlády najde. Je jasné, že v tomto roce je těžké některé sliby plnit, protože vláda vládne za pomocí státního rozpočtu, který připravila vláda minulá. Nicméně již dnes se ukazuje, že ministr financí a zejména ANO 2011 není schopno zajistit potřebně miliardy na rozhýbání české ekonomiky. Ve včerejších Událostech a komentářích pan předseda A.Babiš toto potvrdil a dokonce zpochybnil dojednanou koaliční smlouvu. Prostě není v silách ANO 2011 bez systémových změn najít desítky miliard na plnění svých slibů, protože úspory jdou maximálně do desítek či stovek milionů korun. A to prosím i za předpokladu hospodářského růstu a řízené devalvace koruny ČNB.

Zpochybnění rozhodnutí Ústavního soudu, který zrušil poplatek za pobyt v nemocnici ve výši 100 Kč , zpochybnění dohod v rámci vládní koalice o zrušení zdravotnických poplatků, druhého důchodového pilíře či dokonce nižší sazby DPH je další z veletočů A.Babiše. Tyto veletoče již neudivují, protože se pan místopředseda vlády chová jako populista. Nepopulární věci navrhují koaliční partneři, zejména ČSSD, popřípadě nějaký úředník z ministerstva.

Já se chovám jako řádný hospodář a chci, aby všichni se měli dobře. Ale ANO 2011 se mýlí, protože bez zvýšení zdanění a nastavení spravedlivějších daňových zákonů se nepodaří splnit vládní sliby, ani sliby dané před volbami tímto hnutím. Jsou pouze dvě cesty, jak to udělat. Jít cestou nastartování ekonomiky, spravedlivější politiky a sociálního státu, o čemž hovoří mimo jiné i programové prohlášení vlády, které A,Babiš podepsal. Nebo jít cestou pravicové liberální politiky, kterou tady již v minulosti prováděla ODS a TOP 09, včele s tolik kritizovanými M.Topolánkem, P.Nečasem a M.Kalouskem.

Poslední vyjádření  místopředsedy vlády však spíše ukazují, že ANO 2011 ošálilo své voliče úplně stejně jako Věci veřejné. Taky populisticky vykradlo programy jednotlivých politických stran, od kterých se mimo jiné navenek distancovaly, aby poté ve vládě na své sliby zapomněly a prováděly politiku, která je na hony vzdálená původním předsevzetím. Schovávat se stále za tvrzení, že 24 let tu vládli jiní a že bude dlouho trvat náprava je  alibistické tvrzení. Občané by se měli ptát, co pan ministr financí udělá s tím, že na firmy registrované v Praze dojde finanční kontrola za nějakých dvacet třicet let, co pan Babiš udělá s šedou ekonomikou a s neplacením daní. Co udělá s nespravedlivou daňovou politikou OSVČ či jak zakročí proti daňovým rájům.Včerejší případ jedné zaměstnankyně finančního úřadu ukázal na dvě věci. Za prvé, že A.Babiš vůbec neví, jak mu fungují finanční úřady, což je po půl roce docela tristní. A za druhé, že prozatím nenašel recept na boj s daňovými úniky. Pokud by to totiž věděl, konkrétně by redaktorovi ČT odpověděl.

Pokud předseda z jedné z vládních koaličních stran hodlá prosazovat program mimo koaliční smlouvu či programové prohlášení vlády, pak by to měl jako chlap říct. I v politice, tak jako v byznyse by mělo platit, že se smlouvy a dohody dodržují. Pokud chce pouze zatápět sociální demokracii, tak musí vědět, že si to ČSSD nenechá líbit. Ono se totiž nakonec ukáže, kdože maká pro širokou veřejnost a pro Českou republiku a kdože maká pouze pro sebe a své podnikání. A postupné „přepracovávání“ koaliční dohody ve prospěch jednoho hnutí není ničím jiným, než vydíráním. Jsem rád, že se pan premiér proti tomuto postavil a má moji podporu. Protože stále by mělo platit, že politiku dělají politici z politických stran, které jdou do svobodné a demokratické soutěže se svým programem a se svými ideály.

Souhlasím, že opravdu neexistují jednoduchá řešení, protože každá změna se někoho dotkne. Je jen otázkou, zda ANO 2011 půjde ve šlépějích pravicových vlád nebo se přikloní k větší spravedlnosti, ke zlepšení sociálního sytému a k transparentnosti při vynakládání s veřejnými  prostředky. Recept na neduhy naší země existuje. Máme koaliční smlouvu i programové prohlášení vlády. Teď je nutno přesvědčit koaliční partnery, že je nutno podle něj i konat a stále kecat. Ano bude to těžké, o tom byla a je ČSSD přesvědčena. Zároveň jako nejsilnější politická strana zastoupená v parlamentu si uvědomuje svoji největší odpovědnost za prosazení tolik potřebných a slíbených změn ve prospěch občanů České republiky. Proto pánové a kolegové z ANO 2011, přestaňte se vymlouvat a začněte konečně makat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.