Senátní výbor pro Evropskou unii: Zřízení evropského veřejného žalobce je nadbytečné

02.11.2016 20:36

Evropský výbor Senátu na svém listopadovém zasedání projednal návrh na zřízení Úřadu evropského veřejného žalobce. Přestože se komise vypořádala s některými připomínkami parlamentů členských států z minulosti, trvá názor senátního výboru, že zřízení nového úřadu je nadbytečné.

Senátní výbor pro Evropskou unii: Zřízení evropského veřejného žalobce je nadbytečné
Foto: senat.cz
Popisek: Senát ČR

Výbor pro záležitosti EU Senátu Parlamentu ČR navštívila eurokomisařka pro spravedlnost, ochranu spotřebitelů a otázky rovnosti pohlaví Věra Jourová. Podala podrobnou informaci o nejnovějším vývoji návrhu na zřízení Úřadu evropského veřejného žalobce (EPPO). Paní Jourová tuto agendu „zdědila“ po Barrosově komisi.

Senát se opakovaně v letech 2013 a 2015 k této iniciativě vyjádřil kriticky. Namítal, že není nutné tvořit novou komplikovanou instituci, když tytéž problémy lze v principu řešit např. posílením stávající instituce, tedy EUROJUSTu (Jednotky EU pro justiční spolupráci). A výbor tehdy také vyjádřil řadu odůvodněných pochyb o efektivitě EPPO v navržené podobě. Zásadní výhrady (ve formě tzv. odůvodněného stanoviska o rozporu se zásadou subsidiarity) vyjádřila také řada dalších parlamentů členských států EU.

V podrobné diskusi s Věrou Jourovou zaznělo, že řada námitek ohledně efektivity EPPO byla od té doby víceméně vyřešena. Námitka vzniku nové instituce (kterých EU má víc než dost) tam, kde by stačilo posílení instituce stávající, zatím přetrvává. Výbor se k tématu vrátí na 2. schůzi 11. funkčního období, kdy by měla být známá nová rámcová pozice vlády k tomuto tématu.

Výbor také projednal balíček evropské legislativy zaměřené proti praní špinavých peněz a financování terorismu. Výbor se po důkladné diskusi nakonec na rozdíl od vlády přiklonil k neomezenému veřejnému přístupu k rejstříku informací o skutečném vlastnictví podnikajících právnických osob.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zastavení diskuse ohledně změny občanského zákoníku…