Senátor Hilšer: Další z příkladů, jak střet zájmů premiéra škodí této zemi

18.08.2021 20:09

Projev na 15. schůzi Senátu 18. srpna 2021 k zákonu o podporovaných zdrojích energie

Senátor Hilšer: Další z příkladů, jak střet zájmů premiéra škodí této zemi
Foto: Vít Hassan
Popisek: Marek Hilšer

Vážená paní předsedající, vážený pane ministře, vážené kolegyně, kolegové,

dovolte, abych vystoupil z důvodu podpory pozměňovacího návrhu, který spolupředkládám s panem kolegou Wagenknechtem. Přidávání biopaliv první generace do nafty a do benzinu je prostě anachronismus. A já bych dokonce řekl, že dneska už víme, že škodí. Ta výroba těch biopaliv první generace je jednak energeticky náročná, a, jak už zde bylo řečeno, zatěžuje zemědělskou půdu, snižuje druhovou rozmanitost.

A jejich výroba má vliv na domácí výrobu potravin. Když jsem hovořil s některými automechaniky, tak dokonce říkali, že poškozuje i motory. Ale toto nemám nijak exaktně doloženo. A dnes už je zřejmé a jasné, že bionafta z potravin má v průměru o 80 % vyšší emise CO2 než ta samotná nafta, než to fosilní palivo. Takže já se domnívám se jsem přesvědčen o tom, že opravdu není žádný vážný důvod k tomu, aby se přimíchávání těchto biopaliv první generace do nafty a do benzinu nějakým způsobem podporovalo. Anebo aby se nařizovalo, protože to není ve veřejném zájmu.

Bohužel jsme v situaci, kdy místo toho, abychom v tomto státě podporovali technologické firmy, které budou zavádět nové způsoby a nové technologie, jak se vyhnout spalování fosilních paliv, uhlí a plynu, a místo toho, abychom podporovali zemědělce, aby nemuseli podléhat jakémusi řepkovému šílenství, tak se zde bohužel prosazují zákony, které podle mého názoru vyhovují především byznysovým zájmům a obchodním zájmům současného premiéra. A jeho obchodním zájmem je přirozeně vyrábět co nejvíce biopaliv první generace, hlava nehlava, bez ohledu na škody, které to přináší. Vlastní podniky, které to vyrábějí dokonce v České republice. Vlastně má monopol na výrobu těchto paliv v České republice.

Já se domnívám, že je to další z příkladů, jak privátní ekonomické zájmy a střet zájmů premiéra škodí této zemi, jak škodí občanům a jak poškozuje životní prostředí. A je to příklad, jak veřejný zájem ustupuje soukromému zájmu, který bohužel zde teď ztělesňuje a reprezentuje premiér Babiš. A je to příklad přivlastnění státu, který paralyzuje přijímání prospěšných politik. Z tohoto důvodu jsem se připojil k pozměňovacímu návrhu pana kolegy Wagenknechta. Domnívám se a jsem přesvědčen o tom, že je třeba opustit tuto cestu a podporovat nové směry, nové technologie, které budou zajišťovat snižování emisí CO2. A samozřejmě s tím souvisí i podpora zemědělců, tak, aby bylo pro ně výhodné produkovat jiné plodiny. Tak to je důvod, proč ho podporuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

14:04 Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

Europoslanci odsuzují ruské pokusy o vměšování do dění v Evropském parlamentu a nadcházejících evrop…