Senátor Hraba: Žádná z evropských automobilek zatím nemá technické řešení

15.02.2023 18:02

Projev na 7. schůzi Senátu ČR ze dne 15. února 2023 k návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady o schvalování typu motorových vozidel a motorů vozidel z hlediska jejich emisí a životaschopnosti baterie (Euro 7).

Senátor Hraba: Žádná z evropských automobilek zatím nemá technické řešení
Foto: STAN
Popisek: Zdeněk Hraba

Vážený pane předsedající, vážený pane vicepremiére, milé dámy a vážení pánové. Jen doplním mé předřečníky, už to skutečně dlouho vypadá, že se Evropa rozhodla podříznout si pod sebou pomyslnou větev a dobrovolně nahrávat v automobilovém průmyslu jiným ekonomikám, a to hlavně těm asijským, to si přiznejme. Návrh na zavedení normy Euro 7 je toho jenom dalším příkladem. Je to stejné jako s tím včerejším zákazem výroby spalovacích motorů po roce 2035. My si jako Evropa nejdřív něco zakážeme, zregulujeme, vydávají se mnohdy až budovatelská prohlášení, až poté se hledají cesty, jak z toho ven. Je to úplně stejné, jako kdybych se rozhodl prodat si svůj dům a za 14 dní se mít vystěhovat a teprve hledat, kam vlastně se uchýlím, kde bude mé další bydlení. To přece není normální a rozumný postup. Emise CO2 je určitě potřeba snižovat, životní prostředí si chránit musíme. S tím naprosto souhlasím. O tom není pochyb. Ale takovéto sociální inženýrství je prostě přes čáru a s tím zásadně nesouhlasím. Tady bych si dovolil doplnit pana senátora Čunka, podle vyjádření šéfa Volkswagenu by ta Fabia měla stát až o 120 tisíc korun více, tedy alespoň podle zdrojů, které jsem dohledal. Uvažuje se v tomto případě o zastavení její výroby, pokud by to skutečně tak bylo. Ale zase, už se mluvilo o tom, že žádná z evropských automobilek nemá zatím technické řešení.

Pokud si budeme takovéto normy my jako Evropa dále stanovovat, normální lidé si tím pádem nebudou moci dovolit pořídit si automobil.

Jsem rád, že vláda se bude nahlas v Bruselu ozývat, že se bude snažit prosazovat své připomínky. Opět bych si dovolil navázat na pana kolegu Čunka, který hovořil o tom, že termín ambiciózně je příliš velký eufemismus. Myslím si, že pokud gentleman hovoří o termínu ambiciózní, tak tím má na mysli nemožný. Myslím si, že gentlemani a dámy ve vládě si to myslí také.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

6:23 Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…