Senátor Smoljak: My se o těch obnovitelných zdrojích téměř vůbec nebavíme

15.12.2021 19:09

Projev na 18. schůzi Senátu dne 15. prosince 2021. Řešení nárůstu cen energie.

Senátor Smoljak: My se o těch obnovitelných zdrojích téměř vůbec nebavíme
Foto: Repro ČRo Plus - Youtube kanál
Popisek: David Smoljak

Děkuji za slovo. Pane předsedající, pane ministře, dámy a pánové, já, když se podívám vlastně do tohoto návrhu, tak z té debaty člověk by mohl mít pocit, že ty ceny energií vlastně může vyřešit pozastavením obchodování s těmi emisními povolenkami. I když ta jejich role v tom systému rozhodně není zásadní nebo ten důvod pro zdražení ten cen energií rozhodně nebyla zásadní. Já, když se podívám do návrhu Evropské komise, tak tam vidím tato opatření. 

Anketa

Bude válka mezi Ruskem a Ukrajinou?

20%
77%
hlasovalo: 17529 lidí

Zvýšení kapacity skladování energií, vč. baterií a vodíku, zvýšení investic do energie z obnovitelných zdrojů, zvýšení investic do transevropských sítí, urychlení aukcí energie z obnovitelných zdrojů a posílení postavení spotřebitelů na trhu s energiemi. A pak samozřejmě aktuální opatření. Podpora nízkopřímových domácností. Jsem přesvědčen, že tu debatu nemůžeme zúžit jenom na to obchodování s emisními povolenkami, to prostě není řešení toho problému. Dlouhodobé řešení toho problému je samozřejmě posílení těch obnovitelných zdrojů, oslabení té naší fatální závislosti jenom na fosilních palivech. My se o těch obnovitelných zdrojích téměř vůbec nebavíme. Bavíme se téměř výhradně o jaderné energetice a o plynu, tím jako by to končilo. A teď tedy ještě o emisních povolenkách. Jsem přesvědčen, že žádat Evropskou komisi, aby zastavila obchodování s emisními povolenkami, že to je krok do prázdna, že to je neproveditelné. Chápal bych, kdybychom žádali okamžité řešení té situace s těmi povolenkami. Chápal bych, kdybychom žádali zastropování ceny nebo vrácení povolenek z rezervy tržní stability zpět do systému. To jsou všechno kroky, které by zřejmě mohly tu situaci zlepšit. Ale nemyslím si, že vyzývat Evropskou komisi k okamžitému zastavení obchodování s emisními povolenkami je něco víc než jenom takový výkřik do tmy. Připomíná mi to trošku, na poslední schůzi, když jsme řešili ten balíček Fit for 55, tady několikrát si odhlasovali, že Green Deal je nezodpovědný, to je stejně takové silácké prohlášení, které nebude mít žádný dopad. My potřebujeme nějaké konkrétní účinné kroky. Já proto žádám, abychom o tomto bodu, který je v tom usnesení jako bod č. 14, hlasovali odděleně. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…