Senátor Vystrčil: Předseda Senátu není nikým jiným než prvním mezi rovnými

02.11.2022 14:15

Projev na 1. schůzi Senátu 2. listopadu 2022 k znovuzvolení předsedou Senátu

Senátor Vystrčil: Předseda Senátu není nikým jiným než prvním mezi rovnými
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Miloš Vystrčil

Vážená paní předsedající, vážené senátorky, senátoři.

Chci především velmi poděkovat za tu důvěru, které se mi dostalo, vůbec to nepovažuji za samozřejmost. Chci vás zároveň ujistit, že z hlediska fungování Senátu a předsedy Senátu a vedení Senátu jsem přesvědčen, že to vždy musí být tak, že se k sobě navzájem budeme chovat vždy korektně, ať spolu budeme souhlasit nebo nesouhlasit, nebo ať pro sebe budeme nebo nebudeme hlasovat.

A proto chci všechny ujistit, že se přesně o tohle budu snažit. Zároveň chci říci, že pokud jsem byl takto vysokým počtem hlasů zvolen předsedou Senátu, že to nevnímám jako osobní úspěch, ale vnímám to zejména jako potvrzení toho, že Senát plní svoji roli, že se chová tak, jak od něj očekává ústava a tím pádem i český lid, a že budu dělat vše pro to, aby tomu tak bylo i nadále, protože náš úkol je snažit se, aby zákony byly jednodušší a nekomplikovaly lidem život, snažit se o to, aby ústavnost a dodržování ústavy a kompetencí z ní plynoucích všichni dodržovali, protože je to základní pilíř našeho státu. A snažit se o to, aby tady vládla vysoká politická kultura, aby tady neprobíhaly příběhy bezpráví, abychom byli schopni se postavit proti nespravedlnosti, i když jsme v menšině.

Anketa

Co vy a kandidatura Andreje Babiše?

hlasovalo: 27188 lidí

To vše je role Senátu, kterou jsme se doposud snažili plnit, ať byl předsedou Senátu kdokoli. A já musím znovu s uznáním zavzpomínat na předchozí předsedy Senátu, ať to byli Jaroslav Kubera, Milan Štěch, Přemysl Sobotka, Libuše Benešová nebo Petr Pithart. Na tyto lidi a na tyto osobnosti není jednoduché navazovat a já to vnímám jako velký závazek.

A zároveň, pokud jsem říkal, že vyjádření důvěry ve mě vidím a vnímám i jako vyjádření důvěry v Senát a v to, co dělal minulé volební období, tak chci poděkovat, ať další volby dopadnou jakkoli, mým kolegům místopředsedkyni a místopředsedům Senátu, Jitce Seitlové, 1. místopředsedovi Senátu Jiřímu Růžičkovi, s kterým se mi velmi dobře spolupracovalo. Chci poděkovat i Janu Horníkovi a Jiřímu Oberfalzerovi, protože jsme byli týmem, který často řešil věci, o kterých jsme se dál nebavili, ale fungovali jsme společně a myslím, že obraz Senátu tím také posílil.

Tolik v tuto chvíli ode mě. Je před námi spousta práce. Je před námi období, kdy bude potřeba, aby tady existovalo jakési světlo, jakási jistota, něco, na co se mohou občané spolehnout. A já jsem přesvědčen, že to je přesně ta role, kterou Senát má a musí plnit. A slibuji, že pro to udělám, a věřím, že s vaší pomocí, maximum. Těším se na spolupráci, protože spolupráce je základem. A předseda Senátu není ničím jiným nebo nikým jiným než jenom prvním mezi rovnými.

Ještě jednou děkuji za důvěru a těším se na spolupráci.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…