Senátorka Dernerová: Testy zadarmo? Zadarmo není vůbec nic

18.03.2021 18:41

Projev na 7. schůzi Senátu dne 18. března 2021. Sdělení Komise Evropskému parlamentu, Evropské radě a Radě Jednotně proti COVID-19.

Senátorka Dernerová: Testy zadarmo? Zadarmo není vůbec nic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dětská neuroložka a senátorka Alena Dernerová

Děkuji, pane předsedající, pane ministře, kolegyně, kolegové, já zprávu, co říkal můj kolega, profesor pan Drahoš, slyším poprvé od něho a přijde mi to zase klasický chaotický postup, jako jsme viděli před několika dny, před měsícem apod. Vnáší do celého systému jenom problém, protože si myslím, že ten, kdo má rozhodovat, je pan ministr.

Anketa

Uškodí ODS odchod Pavla Novotného?

5%
18%
hlasovalo: 9931 lidí

A nemá do toho prostě mluvit pan prezident. A další a další skupiny, které vznikají jako poradní sbory jako houby po dešti, teď vznikla zase nějaká skupina MeSES, já jí říkám tedy mesiáši, ale nevím, pro koho budou těmi mesiáši. A to je prostě neustále někdo, kdo tady něco vytváří, modeluje, nemá politickou zodpovědnost. A tu politickou zodpovědnost pak přináší na ministra, který třeba o tom ani nemá tušení, co se děje. To je prostě za mě hrozné, a proto si myslím, že jsme i v té situaci, v jaké jsme, že se vládě nevěří. A nevěří se ani postupu, který se v rámci boje proti covidu děje. To je chaos, totální chaos.

A co jsem se chtěla zeptat pana ministra, chtěla jsem se zeptat na jednu věc, máme tady testy, které se platí, jsou tzv. zadarmo pro lidi, říkáme tomu zadarmo, ale nikdo to nevnímá, že jsou to peníze nás všech, jsou to peníze ze zdravotního pojištění, zadarmo není vůbec nic. A tyto testy jsou placeny z fondů pojišťoven. Testů je hodně moc, takže peníze na fondech pojišťoven mají také nějakou sumu a ta bude někdy vyčerpaná. Jestli tedy pan ministr ví, za jakou dobu se dosáhne toho, že budou fondy úplně vysáté? Protože z nich se platí jednak vakcinace, jednak testování a pak jsou to samozřejmě lůžka na JIP a ARO, která jsou bonusovaná. A pak jsou to ještě léky, které pan premiér shání, někam letí, nakoupí lék a ten se musí také nějakým způsobem zaplatit. Takže jestli má vůbec ministerstvo přehled o tom, kolik peněz se utratí. A když nebudou na účtech pojišťoven z různých fondů, které na pojišťovnách jsou, ať už fond prevence a další, tak co budeme dělat dál? Protože pak už třeba nebudou peníze na léčení něčeho jiného, než je jenom covid, protože všichni tady žijeme covidem. To je jedna věc.

A pak je otázka, navazuji na sekvenování, protože sekvenace genu je hodně drahá záležitost. A já jsem dostala informace, že v řadě našich ústavů sekvenátory jsou a jsou koupené ještě z peněz EU z předchozího období. Ale jsou prostě někde pod igelitem a nikdo na nich nepracuje nebo nejsou lidé, kteří by na nich pracovali. A mám informace, že někteří naši vědci vzorky nechávají vyšetřovat v Německu, kde mají množstevní slevu. Tak jestli vůbec tady máme sekvenovat? A byla jsem upozorněna na to, že řada lidí nazývá, že se tu objevují různé kmeny tohoto koronaviru. Ale ten kmen je jeden a jsou tady jen mutace. A ty se právě mají vyšetřit sekvenováním. Ale já si myslím, že je to doopravdy hodně drahé, že by to byl zase další zásah do našeho systému zdravotnictví. Takže to jsem se chtěla zeptat.

Ještě k evropskému zelenému pasu. Jde o to, že tady bude několik skupin lidí. Jednak ti, kteří budou očkováni, pak jsou to ti, kteří prodělali, jak se ptal Miloš Vystrčil, náš předseda. A pak jsou to lidé, kteří nemohou být očkováni, protože mají nějaké důvody, proč nemohou být očkováni. A když jsem četla primární stanovisko České alergologické a imunologické společnosti, paní profesorky Bartůňkové, která jednoznačně říkala, že ti, kteří mají protilátky, tak by neměli být očkováni v momentě, kdy jsou u nich protilátky ještě detekovány, protože imunitní odpověď organismu může být různá.

Já vím, že v Izraeli jsou i ti lidé, kteří prodělají a mají protilátky, že nemuseli být očkováni v první vlně, tím pádem se ušetřila vakcína pro ty, kteří potřebují být vakcinováni. A mají možnost tak tu samou jako ti, kteří jsou očkováni. Ale já bych se vždycky chtěla vyvarovat toho, abychom tady rozdělovali lidi na očkované a ty, co to prodělali a neočkované. Myslím, že tento přístup by měl být rovný úplně ke všem. A nevidím to jako dobrou věc.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce