Škromach (ČSSD): Odmítáme vládní podobu důchodové reformy

06.04.2011 20:50

Sociální demokracie zásadně nesouhlasí s podobou důchodové reformy tak, jak ji dnes schválila Vláda ČR.

Škromach (ČSSD): Odmítáme vládní podobu důchodové reformy

Návrh, který byl dnes schválen, do této doby nebyl nijak konzultován a projednán s opozicí a staví se proti němu odborná i široká veřejnost. ČSSD považuje vládní reformu penzí za nespravedlivou s tím, že dopady těchto plánů poškodí většinu naší společnosti.

Návrh důchodové reformy, který připravila současná vládní koalice, vůbec nestabilizuje důchodový systém a ponechává současný schodek několika desítek miliard korun, který se může v příštích letech ještě prohlubovat. Pro ČSSD je alarmující, že vládní návrh na reformu penzí tak neřeší ten základní problém.

ČSSD také odmítá plán koalice zvyšovat ve jménu důchodové reformy DPH, kdy tato změna negativně dopadne především na středně a nízkopříjmové skupiny obyvatel a bude znamenat nepřijatelné zdražení potravin, léků či knih. Sociální demokracie naopak navrhuje, aby se důchodová reforma financovala změnou přímých daní, zejména by šlo o daňovou progresi, zdanění firem a zdanění hazardu.

Pro ČSSD je také nepřijatelný plán současné vlády zavést tzv. „opt-out", kdy by se do druhého pilíře, tedy do soukromých penzijních fondů, převáděly peníze občanů z průběžného systému. Takové plány výrazně ohrozí průběžný systém a zároveň nebude garance jistoty výnosů pro občany, kteří se rozhodnou do tohoto systému přistoupit. 

Celá vládní podoba důchodové reformy, tak jak je stavěna a jak vypovídají dostupné propočty jednotlivých opatření, je výhodná pouze pro třicet procent populace s nejvyššími příjmy. Vláda ve svém návrhu vůbec neřeší sedmdesát procent ekonomicky aktivních lidí-daňových poplatníků, pro které nebude absolutně výhodně, aby si své peníze přesouvaly do soukromých penzijních fondů.

ČSSD považuje vládní podobu reformy penzí ve stávající podobě za sociálně i společensky nepřijatelnou a využijeme všech svých sil v Poslanecké sněmovně i v Senátu k tomu, aby tyto chybné návrhy nebyly přijaty.

Zdeněk Škromach, místopředseda ČSSD

Více:
Poslanci se smáli. Ve výboru probírali taláry advokátů a to jim přišlo směšné

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Smlouvy platí asi tak, jako sliby před volbami?

13:04 Mašek (ANO): Smlouvy platí asi tak, jako sliby před volbami?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k hrozícím protestům lékařů.