Sláma (Trikolora): Země, která bez změny neobstojí

09.10.2023 18:09 | Komentář

Fialova vláda změnu nechce, avšak tato země ji potřebuje.

Sláma (Trikolora): Země, která bez změny neobstojí
Foto: Archiv JS
Popisek: Místopředseda Trikolory Josef Sláma

Když nám všem po volbách bylo jasné, že Fiala sestaví vládu, mnozí v neutuchajícím optimismu, či spíše v jisté naivní pošetilosti byli přesvědčeni, že tento kabinet bude změnou, a to nikoliv kosmetickou. Před volbami jsem jasně říkal, že při konstrukci, na které chce předseda ODS sestavit vládu, předurčuje toto vládní angažmá k faktickému neúspěchu, a to jak na bázi technické, tak čistě ideologické a politické. Upřímně jsem mnoho lidí před volbou trojkoalice varoval, dnes mi již mnozí, nikoliv všichni, dávají za pravdu, že jejich volba byla zásadně špatná.

Prvním signálem, jestliže chci použít tento často premiérem používaný termín, bylo navýšení počtu členů vlády, což lze pokládat za opravdový výsměch široké veřejnosti. Tímto krokem premiér jasně vzkázal, že racionalizace státní správy je pro něj čistá chiméra, předvolební plk, který nikdy nemyslel úplně vážně.

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36091 lidí

Další jasně daný neúspěch je náš postoj vůči EU, který lze přesně a krátce popsat jako submisivní. Tento vztah silně připomíná chování komunistické nomenklatury vůči Moskvě v dobách nedávno minulých. Proto je našim evropeistům trnem v oku slovenský Fico či maďarský Orbán, oni se politiky svebytnějši, hrdější, samostatnější a vůči vlastní zemi a jejím občanům přívětivější prostě štítí. Každý, kdo nemá ten správný názor, je onálepkován jako proruský, je to směšné a nevěrohodné.

Přestože vláda má mocného spojence v podobě mainstreamových médií, má to za následek jediné, faktickou a pokračující nedůvěrau jak k vládě, tak k médiím. Zaklínaná vyprázdněná formulace prozápadní má pouze zakrýt naší odevzdanost k jakémukoliv nesmyslu, který přichází z Bruselu či USA, a naprostou rezignaci na vlastní zájem země a jejích občanů. Pokud se do budoucna nepodaří zlomit tento trend, je s naší suverenitou naprosto konec.

Bez racionálního a čistě národního přístupu nemáme šanci odstranit nesmysly Green Dealu, emisní povolenky atd. Nebojme se tvrdě prosazovat zájmy našich občanů. Nejenže je potřeba odbyrokratizovat zemi, zjednodušit daně, zracionalizovat výdaje státního rozpočtu, ale také přesně definovat a určit veřejné statky, které jsou v zájmu státu a dalšího vývoje České republiky. Ostatní nechme občanům a firmám, občan ani společnost se bez radikálních změn, měnících mnohé, nenadechne.

Stát by měl jasně pracovat, kde musí, neměl by však překážet v obyčejné každodennosti. Nám všem je ale jasné, že do voleb se společné nadechnutí konat nebude, a to je  ke škodě nás všech.

Josef Sláma

  • Trikolora
  • Místopředseda Trikolory
  • zastupitel měst. části

Článek byl převzat z Profilu Josef Sláma

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

10:21 Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL