Starosta Ptáček: Praha musí přehodnotit svůj přístup k lidem bez domova

15.01.2021 9:02

Komentář na facebookovém profilu k otázce bezdomovectví.

Starosta Ptáček: Praha musí přehodnotit svůj přístup k lidem bez domova
Foto: Repro FCB
Popisek: Starosta Prahy 3 Jiří Ptáček (TOP 09) rozlévá občanům rybí polévku

Praha musí přehodnotit svůj přístup k lidem bez domova. Začnu pozitivně. V posledních letech se úspěšně rozvíjí pomoc těm, kteří mají ambici a předpoklady se znovu zapojit do společnosti. Město má snahu rozvíjet bytový fond a podporuje řadu sociálních programů, azylových domů a služeb. To je dobře.

Nicméně si otevřeně přiznejme, že zmíněná problematika zahrnuje i skupinu lidí, kteří takové ambice nemají a nejsou schopni dodržovat takřka žádná pravidla. Tento fenomén je velmi často spojen se závislostí na alkoholu či návykových látkách, což je prakticky diskvalifikuje z možnosti využívat noclehárny a azylové domy, které město dává k dispozici. Nejen v létě, ale i v zimě, kdy teploty klesají do záporných hodnot, tráví noci na lavičkách v parcích či v nočních tramvajích.

A teď co s tím? Pokud to vezmu z lidské stránky, nemohu se s tím spokojit. Poměrně často se s některými z nich dávám do řeči a řeknu vám, že si netroufám na žádné jednoduché hodnocení. Za normálních okolností by asi nikdo z nás dobrovolně nevyměnil svůj život za život v parku s levným krabicovým vínem v ruce. Jejich příběhy jsou mnohdy spojené s různými duševními nemocemi či životními průšvihy, u kterých si nikdo z nás nemůže být jistý, jak by sám obstál.

A pokud se na věc koukám jako cynický pragmatik, je to také špatně. Protože jestli se někdo domnívá, že zavírání očí je v těchto případech levná věc, tak se šeredně plete. Zvýšené náklady na úklid, opakované odstraňování lidských exkrementů z veřejných ploch a neustálé zásahy strážníků městské policie ve sklepních prostorách činžovních domů, kam se lidé bez domova vloupávají především proto, aby se alespoň jednou za čas vyspali v relativním teple (a se zmíněným alkoholem), to rozhodně není levná věc. Je třeba si uvědomit, že samotné bezdomovectví není nic nelegálního a představa, že strážník někoho může odvézt za město jako v americkém filmu, je naprosto utopická. Strážníci řadu z nich již znají osobně jménem, ale prostě si neví rady, jak se situací naložit.
I ten cynický pragmatik si nakonec může snadno spočítat, že poskytnutí alespoň elementární a přiměřené pomoci je pro společnost nakonec mnohem levnější, než přehlížení a neustálé omílání myšlenky „mohou si za to sami".

Prověřujeme plán, který by tento fenomén mohl zmírnit. Součástí je například vymezení prostranství nebo prostorů se zvýšenou tolerancí stylu života těchto lidí s podpůrnými službami a dohledem. Na takových místech by měl být například přístup k tekoucí pitné vodě, venkovní toalety a přístřeší jako ochrana před povětrnostními vlivy. Abychom si ověřili, že naše myšlenka není mimo realitu, průběžně věc konzultujeme s pracovníky Naděje a hledáme inspiraci v zahraničí. Ostatně podobná místa jsou v řadě světových měst.

Dle odhadů strážníků městské policie a pracovníků organizace Naděje se na Praze 3 vyskytuje 30-60 "našich" lidí bez domova tohoto ražení. To je množství, které je městská část se 75 000 obyvateli nepochybně schopná řešit. Jsem přesvědčený, že se nám to vyplatí lidsky i ekonomicky. Logickým předpokladem však je, že nesmíme být v této aktivitě sami a podobný plán přijmou i ostatní městské části. Protože v opačném případě by se jednalo jen o kapku v moři a s ohledem na migraci lidí bez domova by byl přínos pro místní obyvatele přinejmenším sporný. Proto se postupně scházím se starosty sousedních obvodů a snažím se v té věci domluvit společný postup. Dnes jsem takovou schůzku absolvoval na Praze 2, příští týden mám naplánované další.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zastavení diskuse ohledně změny občanského zákoníku…