Syřiště (Soukromníci): Kde právo slouží politice

06.07.2019 10:11

Kde právo slouží politice, tam pravda musí do temnice, napsal před více jak sto padesáti lety náš klasik K. J. Erben – slova více než aktuální.

Syřiště (Soukromníci): Kde právo slouží politice
Foto: Soukromníci
Popisek: STRANA SOUKROMNÍKŮ ČESKÉ REPUBLIKY

Obecně bez ohledu na dobu se v rámci demokratických systémů respektuje oddělení moci zákonodárné, výkonné a soudní. Přes toto vlak v demokratických systémech nejede. Mnoho lidí se ale chová podle toho, že co není zakázáno, je dovoleno. Sokrates kdysi prohlásil, že až se zločinci zmocní demokracie, vznikne tyranie horší, než jakákoliv kdy byla před tím. Zločinci totiž nikdy nebudou chtít být obyčejnými lidmi, ale budou vždy chtít ovládat a vládnout.

Moudrý to člověk, ale na střet zájmů ještě nepomyslel, proč by někdo například bojoval proti kůrovci, když má profit z vytěženého dřeva. Po nás ne potopa, ale poušť. Zabraňme, aby někdo mohl kořistit ze škod, které sám způsobil, a ještě mu na to EU velkoryse poskytovala dotace.

Je potřebí zamyslet se nad tím, jestli chceme politiky jen umravnit, třeba s vědomím, že jde o okolnostmi vynucené ústupky, které se zruší okamžitě, jak tlak pomine, nebo zdali je považujeme za natolik nenapravitelné, že potřebují kompletně demontovat. Jinými slovy, jestli vyměnit kapitána, kormidelníka, nebo celou loď.

PhDr. Ivo Syřiště, Ph.D.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace