TOP 09: Zdanění církevních restitucí je loupež podruhé

30.10.2018 13:20

Na probíhající schůzi Sněmovny budou poslanci projednávat zdanění církevních restitucí a zrušení karenční doby.

TOP 09: Zdanění církevních restitucí je loupež podruhé
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

Zákon o majetkovém vyrovnání mezi státem a církvemi byl schválen v roce 2013 za vlády Petra Nečase. Počítal s tím, že církve dostanou od státu nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Za nemovitosti, které se podle zákona nevydávaly, mají církve během 30 let získat 59 miliard, navyšovaných o inflaci a během této doby má dojít k úplně odluce církve od státu. Současná vládní koalice však navrhuje, aby došlo ke zdanění těchto peněžitých náhrad. Pro TOP 09 je taková zákonná úprava naprosto nepřípustná.

„Pokud se dnes hovoří o zdanění náhrad, tak je to absurdní z hlediska práva i z hlediska daňové legislativy. Když Vám někdo něco ukradne, což komunisté kdysi ukradli církvím, a už je vyplacená náhrada, tak je to náhrada za ukradený majetek. To není příjem. Tudíž to nemůže být ani daněno. Pokud by něco takového bylo schváleno a prosazeno, tak by to byla jenom další krádež a další křivda. Koneckonců pro komunisty je typická,“ uvedl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Zrušení karenční doby navrhuje hnutí ANO, ČSSD a KSČM. Chtějí, aby se zaměstnancům opět proplácely i první tři dny nemocenské. TOP 09 zrušení karenční doby odmítá.

„V povinných pojistných systémech je to ten poslední reformní krok, který vládní koalice ještě nezrušila. V minulém volebním období jsme schválili zvýšení dlouhodobého nemocenského. Stát by měl občanovi pomoci v případě vážného onemocnění, které vyžaduje dlouhodobou pracovní neschopnost. Banální nemoc, jako je nachlazení, by měl občan brát jako svoji spoluúčast, aby měl stát dostatek prostředků pro lidi s vážnější diagnózou. A do této situace se může dostat úplně každý,“ řekl Miroslav Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdechovský (KDU-ČSL): Nepodceňujme hrozbu radikálního islamismu

11:17 Zdechovský (KDU-ČSL): Nepodceňujme hrozbu radikálního islamismu

Nedávná demonstrace za chalífát v Hamburku vzbudila oprávněnou pozornost nejen v Německu, ale třeba …