Vaigel (ČSSD): Kam kráčí centrum Zlína

21.01.2018 12:04

Město Zlín je velmi mladým a moderním městem. Centrum Zlína, reprezentované náměstím Míru, radnicí a zámkem je přirozeným, centrálním veřejným prostorem.

Vaigel (ČSSD): Kam kráčí centrum Zlína
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Řadu let mnoho aktérů, osobností a občanů diskutuje nad funkcí tohoto prostoru a jeho budoucí podobou. Ale zatímco probíhají tyto diskuse, tak pozorujeme, jak se přirozené centrum a těžiště Zlína přesouvá západním směrem, do areálu SVIT. Kam tedy kráčí a směřuje centrální prostor Zlína? Bude to přesun nebo souhra obou lokalit?

Jisté je, že je potřeba přejít k reálným krokům, směřujícím k revitalizaci a znovuoživení uvedené části města do podoby 21. století. Sem může patřit dostavba jižního bloku domů, která by tak pomyslně oddělila náměstí od frekventované hlavní silnice při zachování velké části parku s kašnou a vzrostlými stromy. Do tohoto bloku domů by se měly situovat služby občanům, zejména gastronomického provozu v přízemní části, kdy tato dostavba jistě povede k přirozenému znovuoživení náměstí.

Součástí centrálního prostoru města je Soudní ulice, kde je nutné urgentně postoupit vpřed s revitalizací objektu bývalého soudu. Tento objekt nejen že hyzdí centrální část města, ale technický stav objektu upadá a v dohledné době může představovat značné bezpečnostní riziko. Je zde potřeba dořešit parkování a další služby občanské vybavenosti.

Sad Svobody a prostor v podzámčí představuje na straně jedné samostatný prostor, na straně druhé je úzce spjat s centrální částí města a představuje pomyslnou spojnici mezi areálem SVIT a radničním prostorem. V současné době je stav sadu až tristní a mnoho zlíňanů, zejména po setmění, raději sadem neprochází. Zde je nutné navázat na revitalizaci parku Komenského, opět tento prostor oživit a zvýšit zde objektivní faktor bezpečí.

Kam kráčí centrum Zlína? Věřím , že když se nám povede rozdýchat občanskou i odbornou diskusi, přimějeme odpovědné politiky v Radě města Zlína uvažovat správným směrem.Chci, aby naše město bylo hrdým městem , které má důstojné a krásné centrum hodné krajského města.

Mgr. Roman Vaigel

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice