Vích (SPD): Pokud odvody do Armády ČR, tak jedině dobrovolné

04.03.2024 8:39 | Komentář

Politici by měli o nasazení Armády ČR rozhodovat uvážlivě, neposílat naše občany a vojáky na Ukrajinu a nestrašit je válkou. Vojáci by se měli těchto výroků potom zcela vyvarovat.

Vích (SPD): Pokud odvody do Armády ČR, tak jedině dobrovolné
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Radovan Vích

Armádu ČR potřebujeme pro obranu svrchovanosti a nezávislosti České republiky. Je nutné, aby pro obranu státu měla armáda dostatečnou výzbroj, výstroj, vojenskou techniku, ale i dostatek vojáků. Tedy nikoliv pouze mít naplněné mírové tabulky počtů na 100 %, ale i ty pro případ krizových stavů. To je problém Armády ČR posledních let, že nemá dost vojenského personálu. Těžko může osádka-družstvo plnit úkoly, když jí chybí řidič anebo střelec, přičemž početní stavy některých jednotek jsou již několik let tristní a průměrný věk vojáků je 39 let. Spoléhat se přitom pouze na NATO je naivní. Nejasná politika některých zemí v Evropě, které jsou současně také v NATO, nám ukazuje, že pro mnoho západních zemí jsme Západem jen když po nás něco chtějí, a nikoliv kdybychom chtěli něco my od nich. Distanc a pochybnosti o NATO ale zaznívají i z USA. Taková je realita.

Cílem Armády ČR je mít v roce 30 tisíc profesionálních vojáků a 10 tisíc aktivních záložníků. To je velmi ambiciózní a bude to těžké splnit. Hlavně z důvodu, že vládní strany pětikoalice (ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Piráti) dlouhodobě neprovádí aktivní pro rodinnou politiku. Tím pádem klesají populační ročníky a to dlouhodobě. Navíc armáda loví ve stejném „personálním bazénu “jako další ozbrojené síly a bezpečnostní sbory. Do Armády ČR nemíří tolik lidí, kolik by mohlo. Na druhou stranu vážní zájemci o vstup do armády často neprojdou fyzickými nebo psychologickými testy, případně zdravotní prohlídkou anebo mají různá zdravotní omezení. To zužuje možnosti výběru. A to už přitom dávno platfus, brýle anebo chybějící část prstu nevadí. Dalším faktorem je nezájem o práci v Armádě ČR, která se stává čím dále méně atraktivní. To, co předvádí pětikoalice spíš potenciální zájemce o vstup do Armády ČR také odrazuje. Navíc ministryně Černochová se vojákům pro letošek odměnila tím, že jim nezvýšila tarifní platy, ale místo toho prosadila nákup amerických předražených letounů F-35, které po nás nikdo nepožaduje a ani je nepotřebujeme. To vše má celkově velký demotivační účinek pro armádu, kde vojákům dochází, že s výjimkou letectva nebudou finanční prostředky na rozvoj a udržování schopností pro ostatní druhy vojsk.

Řešením neuspokojivé personální situace v mírově armádě je mnohem výraznější proaktivní role státu s jasnými motivačními prvky k aktivní službě a nikoliv pouze náborové příspěvky, které jsou s ohledem na současné ceny bytů a domů spíše směšné. Aktivních záloh je něco okolo 4 300 osob a u dobrovolného předurčení se ukázalo, že zájem je ze strany veřejnosti pouze v desítkách osob a podobně je tomu i u dobrovolného vojenského cvičení. Zájem o službu v armádě klesá.

Co se týká případných úvah nad povinnými odvody tak je to problém mnohem větší, než se na první pohled zdá. Zrušení základní vojenské služby v roce 2004 bylo chybou, ale to už nevrátíme. Současné vedení Ministerstva obrany si je problému s odvody velmi dobře vědomo, ale politicky by zavedení povinných odvodů pro současnou vládu (s trvale klesajícími preferencemi) znamenalo pouze další pokles volebních preferencí a navíc zřejmě i problémy ve stávající koalici (STAN, Piráti, TOP09). Od roku 2004 přitom nebylo odvedeno 1,6 milionu osob podléhajících branné povinnosti a na nápravu nejsou lidské zdroje a kapacity ubytovací, školící a také potřebný materiál a výzbroj. Vojáci dnes nejsou v šesti krajích, pokud nepočítáme krajská vojenská velitelství s tuctem vojáků a pár civilními zaměstnanci. Smutná realita.

Řešením by teoreticky mohlo být zavedení dobrovolných odvodů s čistě proaktivní rolí státu. To by znamenalo úhrady zdravotního a sociálního pojištění a ušlé mzdy (platu) po dobu osmitýdenního výcviku jak odvedencům, tak jejich zaměstnavatelům. Následovat by měly poddůstojnické školy, školy důstojníků v záloze, zdokonalovací a přeškolovací kurzy atd. To vše zabezpečené potřebnou výzbrojí, výstrojí a učebně-výcvikovou základnou. Někdo by mohl namítnout, že takového zaměstnance by ze své firmy vyhodil. Jsou ale i takové státy a firmy, které jsou na lidi kteří se přihlásili na službu do armády z jejich řad náležitě hrdí. Důležité při tom všem ovšem je, aby zůstala zásada té již zmiňované dobrovolnosti. Tyto dobrovolné odvody by potom měly probíhat fyzicky, včetně lékařských prohlídek a psychotestů, na které ale nejsou dlouhodobě kapacity nejen v armádě, ale ani v civilním sektoru.

Postupně je potřeba pro efektivní obranu státu opět budovat armádu rozvinovanou na válečné počty v rámci dobře vystrojených, a dostatečně vycvičených a vyzbrojených záloh v celkové výši několika desítek tisíc vojáků. K tomu ale chybí současné vládě Petra Fialy politická vůle. Současná vláda také spoléhá na transatlantické vazby a proto se vyhýbá budování Evropské armády. Já bych ale v žádném případě nesázel ani na jednu z těchto variant a věnoval bych veškeré úsilí na budování vlastních obranných schopností. Věřím, že budoucnost mě dá za pravdu a nebude to dlouho trvat.

Ing. Radovan Vích

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Ing. Radovan Vích

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Než bych šel do boje za svou vlast, tak bych se pořádně rozhlédl., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseBoboMal , 04.03.2024 11:06:41
A pak se zamyslel. Mám opravdu umírat za Německou Škodovku, za Francouzkou vodu? Za indické nebo čí hutě před bankrotem??? A pak bych se ptal. Co mi vlastně v této republice patří, aby stálo za to někde umřít??????????????

|  11 |  0

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…