Vondra (ODS): Čím užší vymezení, tím menší zásah

21.02.2020 13:27

Komentář na facebookovém profilu k iniciativám Milionu chvilek.

Vondra (ODS): Čím užší vymezení, tím menší zásah
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Chci poděkovat Milion chvilek pro demokracii za reakci a pozvání k dialogu.

Na začátek bych rád vypíchnul, že si dosavadní práce hnutí vážím. Střet zájmů premiéra a s ním spojená oligarchizace Česka je od roku 1989 bezprecedentní. Vznik protestního hnutí je proto reakcí zdravého imunitního systému. Problém, na nějž jsme narazili u demonstrace pod heslem „Nechceme jít cestou Maďarska a Polska!“, má dvě velmi odlišné roviny. První rovinou je fakt, že Milion chvilek dosud zastupoval nesmírně názorově širokou skupinu lidí. Pod jeho deštníkem se nacházeli jak pražští intelektuálové, tak třeba drobní živnostníci z malých vesnic. Bylo to vidět i na Letné. Někdo nesl vlajku EU, jiný transparent vymezující se proti eurodotacím jakožto jedné z ústředních motivací vstupu Andreje Babiše do politiky. Výběrem témat, v nichž fronta prochází napříč tábory babišovců a antibabišovců, je část nespokojených lidí vytlačována ven. Čím užší vymezení, tím menší zásah. Berte to ode mě jako přátelskou radu, ne jako kaceřování.

Druhou rovinou je situace v Polsku a v Maďarsku. Je to dobré téma k diskusi, nejlépe ke dvěma, protože situace v obou zemích se liší. Jde o národy s odlišnou mentalitou, historickými traumaty i porevolučním vývojem. Mám Poláky a Maďary rád, což neznamená, že souhlasím se vším, co dělají Kaczynski s Orbánem. Ale těžko mohu souhlasit s házením lidí, které si pamatuji z dob boje za svobodu, kdy stáli na stejné straně jako my, do jednoho pytle s člověkem, jako je náš premiér. Aktivista Fidesz, dnes kolega europoslanec za stejnou stranu, u mě v srpnu 1989 bydlel. Nebo měl bydlet, protože ho při demonstracích na Václavském náměstí zatkli a odsoudili. Přijel se nám tehdy s kolegy omluvit za maďarský podíl na okupaci v roce 1968. Rozklikl jsem si rešerši a pozorně ji pročetl. Považuji za příhodné, že většinu zdrojů tvoří texty Petra Janyšky, jehož vyhraněné názory znám, jeho komentáře čtu pro rozšíření obzorů, ale nemůžu je považovat za nezávislou analýzu situace. Je to nanejvýš shrnutí argumentů jedné strany.

Rád se někdy setkám a probereme to osobně. Možná se neshodneme, ale to není konec světa, z toho se nestřílí. Aspoň u nás ne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

13:04 Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 ke kratomu.