Žatecká (ČSSD): Chceme po Libereckém kraji pomoc pro autisty

10.02.2018 16:07

Město chce pomoci rodičům dětí s poruchami autistického spektra, kterých přibývá a pro potřebná vyšetření musí jezdit až do Semil. Proto se starostka Romana Žatecká obrátila na zřizovatele, kterým je Liberecký kraj, s žádostí o znovuprověření možností kraje zřídit v jakékoli podobě toto pracoviště i na Českolipsku.

Žatecká (ČSSD): Chceme po Libereckém kraji pomoc pro autisty
Foto: archiv starostky
Popisek: starostka České Lípy Romana Žatecká (ČSSD)

„Na provozu tohoto pracoviště se budeme klidně i podílet, stejně jako v případě Střediska výchovné péče, které jsme společně s Libereckým krajem otevřeli před dvěma roky. O potřebě místní pobočky speciálního pedagogického centra si Česká Lípa a Liberecký kraj vyměňují argumenty už mnoho let bez výsledku, je ale čas pochopit, že čekat třeba rok nebo dva na vyšetření v Semilech je pro rodiče opravdu deprimující,“ říká starostka Romana Žatecká.

Oblast Českolipska zahrnuje okolo 160 dětí a žáků se souběžným postižením s více vadami a s autismem a jejich počet se každým rokem zvyšuje. Česká Lípa je jediným městem v kraji, které díky Speciální škole Jižní zvládne výuku těchto dětí, proto je žádoucí, aby zde Speciálně pedagogické centrum vzniklo.

„Město je zřizovatelem zmíněné školy, investuje do jejího rozvoje a už loni několikanásobně zvýšilo podporu potřebných sociálních služeb pro děti s poruchou autistického spektra a jejich rodiče. Přispíváme v odůvodněných případech i na pomůcky, spolupracujeme na definici potřeb této skupiny se sdružením rodičů Líp a spolu. To nejdůležitější, vzhledem k aktuální situaci a k rostoucím počtům autistických dětí, je mít na Českolipsku centrum, kde se stanoví správná diagnóza a na základě té se dítě zařadí do odpovídající školy či třídy. Věřím, že Liberecký kraj bude chápavý partner a domluvíme se alespoň na nějaké částečné variantě,“ uvedla starostka Romana Žatecká.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

20:01 Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.