Zdechovský (KDU-ČSL): EU se musí jasně postavit ruské propagandě

17.01.2018 20:10

Evropský parlament dnes bude diskutovat o rostoucím vlivu ruské dezinformační kampaně v členských státech. EU eviduje za poslední dva roky 3300 případů dezinformací, jejichž cílem bylo ovlivnit veřejné mínění ve prospěch politiky Kremlu.

Zdechovský (KDU-ČSL): EU se musí jasně postavit ruské propagandě
Foto: Archiv TZ
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

„S rozvojem nových technologií se šíření propagandy a dezinformací stává čím dál tím snazší a rychlejší. Rozšíření falešné zprávy v rámci jednoho členského státu a následně do celé EU je otázkou několika kliknutí myší,“ uvádí europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který se zasadil o zařazení této diskuse na plénum parlamentu. „Z informací, které máme k dispozici od speciálního týmu Evropské služby pro vnější činnost je zřejmé, že počet těchto útoků na naši společnost a základní hodnoty neustále narůstá. Před námi jsou přitom evropské volby, které se, pokud EU jasně proti dezinformacím nezakročí, mohou stát dalšími v řadě hlasování, které se Rusko či další zahraniční zájmové skupiny pokusí ovlivnit ve svůj prospěch,“ varuje Tomáš Zdechovský.

Jaromír Štětina (TOP 09), místopředseda podvýboru Evropského parlamentu pro obranu a bezpečnost, který se tématu vlivu ruské propagandy řadu let věnuje, vyzývá: „Ruská propaganda se bohužel stala součástí našich životů. Financování médií, hnutí a konec konců i politických kampaní Ruskem je nejen v České republice realitou. Naše země je zaplavena nesmyslnými a lživými informacemi o EU. Před druhým kolem prezidentské volby tak na slušného protikandidáta současného prezidenta Zemana valí smršť prefabrikovaných lží z dílny AC24, Aeronetu, Sputniku a mnoha dalších. Na EU nyní je, jak se s touto výzvou vypořádá. Pro boj s ruskou propagandou je zapotřebí více financí i personálu. Několikačlenný tým bez vlastních rozpočtových možností se centrálně řízené propagandě placené Kremlem nemůže vyrovnat. Potřebujeme jasnou, zdroji podporovanou strategii odhalování a vyvracení lží a výmyslů, které si Vladimír Putin přeje šířit bez ohledu na státní hranice. Zamysleme se, prosím, nad naší hrací taktikou vůči Kremlu.“

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec


Zvláštní tým East StratCom Evropské služby pro vnější činnost byl ustaven v roce 2015 s cílem informovat o ruské propagandě v zahraničí a vyvracet dezinformace šířené pro-kremelskými zdroji. Tým je 14členný a čerpá ze stávajícího rozpočtu unijních institucí a příspěvků členských států. V listopadu Komise zahájila veřejnou konzultaci, v rámci které mohou občané do 23. února vyjádřit svůj názor na to, jaká opatření by se mohla na úrovni EU přijmout, aby občané dokázali snadno rozpoznat spolehlivé a ověřené informace. Komise ustavila také expertní skupinu na vysoké úrovni pro potírání falešných zpráv, která bude Komisi poskytovat poradenství v této oblasti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…