Zdeněk Somr (ODA): Nejtíživější problém občanů Středočeského kraje je doprava

02.09.2020 8:45

Mezi nejtíživější problémy občanů Středočeského kraje dlouhodobě patří doprava. Všichni o tom mluví, ale nikdo dosud nenabídl řešení, které by skutečně pomohlo obyvatelům Středočeského kraje. ODA pro ně řešení má.

Zdeněk Somr (ODA): Nejtíživější problém občanů Středočeského kraje je doprava
Foto: Archiv ODA
Popisek: Místopředseda ODA Zdeněk Somr

Za prací do Prahy denně dojíždějí desetitisíce Středočechů, kteří jsou oporou řady pražských firem. Tito poctivě pracující lidé se přitom stávají obětí tzv. modrých zón a mají každé ráno trauma z toho, jestli a kde zaparkují. To je přece absurdní a ptám se, proč to už dávno zástupci kraje neřeší?
 
Funkční proveditelné řešení přitom existuje. Dostat metro až na kraj Prahy, tam vyjet na povrch a protáhnout ho do středních Čech. Jednoduchý příklad, z Letňan protáhnout metro až do Čakovic, tam vyjet na povrch a za Čakovicemi vybudovat velké parkoviště. Lidé pak budou mít jistotu, že ráno přijedou na dostatečně kapacitní parkoviště, přesednou na koleje a bez problémů se během chvilky dostanou do centra nebo kamkoliv po Praze. Toto je náš návrh řešení, návrh z dílny ODA, který by znatelně ulevil věčně ucpané Praze, kde se pořádně vůbec nedá zaparkovat. Naši občané musí přestat být obětí pražských modrých zón.
 

Anketa

Je Česká republika dobře řízenou a vedenou zemí? (Ptáme se od 2.9.2020)

61%
39%
hlasovalo: 13158 lidí
 
Druhou stranou mince, kde nabízíme řešení, je minimální dopravní obslužnost v okrajových částech Středočeského kraje. To chceme a musíme změnit. Významné okrajové části kraje se dlouhodobě vylidňují, protože tam není dostatečná dopravní dostupnost, což sebou nese nedostatek slušně placených pracovních míst a lidé potom raději odchází za prací jinam. 
 
Naší snahou a jednou z priorit Občanské demokratické aliance ve středních Čechách a mě osobně, je tento negativní trend zastavit. Základem je zlepšení dopravní obslužnosti, a to s sebou automaticky ponese i další doprovodná pozitiva, která oceníme všichni. Je třeba v těchto místech podpořit zemědělce, farmáře, ale i malé firmy, startupy a mladé lidi, aby nemuseli odcházet za lepšími podmínkami jinam. V mnoha oborech podnikání by dnes stačilo jen kvalitní připojení k internetu, ale takové možnosti v okrajových částech kraje nikdo nenabízí, nikdo na tom dosud nezačal pracovat a zabývat se tím. Klademe si za cíl vytvářet vhodné podmínky pro slušně placené příležitosti i dále od Prahy tak, aby se do vylidněných a takříkajíc “bohem zapomenutých” oblastí kraje vraceli mladí lidé po škole a s nimi se do regionu začne ruku v ruce vracet čerstvá energie, která vdechne kraji život. 
 
Doposud na to všichni s prominutím kašlali a především okrajové části na jihu kraje byly zcela mimo pozornost těch, kteří by se o to měli starat. Nikdo z úrovně vedení kraje do dnešního dne neřešil, jak tomuto území navrátit a zajistit kvalitní život. Přece nikdo z nás nechce žít v pusté krajině, kde nic není, odkud nikam nedojedeme, a kde není snadné nalézt dobrou práci. Těmto místům chceme vrátit atraktivitu, vrátit jim život. Z pozice jen místních obecních samospráv to zařídit nelze, to je nutné udělat z krajské úrovně. A to je jedním z našich hlavních cílů pro zlepšení životních podmínek pro obyvatele Středočeského kraje.
 
 
 

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

11:04 Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

Základní otázka zní, kolik stojí vstupenka do Bílého domu, sídla amerických prezidentů.