Zelení: Podporujeme aktuální protesty aktivních občanů a občanek

23.06.2019 10:04

Předsednictvo Strany zelených podporuje aktivní občanky a občany, kteří se zapojili do protestů proti jmenování Marie Benešové do funkce ministryně spravedlnosti bezprostředně poté, co policie navrhla obvinit premiéra z dotačního podvodu.

Zelení: Podporujeme aktuální protesty aktivních občanů a občanek
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Zelení též podporují požadavek na demisi trestně stíhaného premiéra, jehož střet zájmů ohrožuje svobodné mediální prostředí, tuzemskou ekonomiku a nyní již i geopolitické postavení naší země jako plnohodnotného politického i ekonomického partnera zemí Evropské unie.

Zelení nezpochybňují výsledek demokratických parlamentních voleb. Domnívají se ale, že volby jsou jen jednou, byť fundamentální součástí stabilního demokratického prostředí, k jehož dalším nepostradatelným složkám patří i svoboda slova a právo shromažďovací. Důvodem je právě to, aby občané mohli kontrolovat a komentovat politický provoz i v průběhu volebního období a hlasitě vyjádřit svůj názor, pokud se domnívají, že politici nedodržují svůj volební program, zneužívají svoji moc či podnikají kroky k omezení svobodné politické soutěže. Tak jako se to děje nyní například snahou podkopat činnost veřejnoprávních médií prostřednictvím mediálních rad, do nichž jsou obsazovány nedůvěryhodné a mediálně negramotné osobnosti, jejichž jedinou kvalifikací je bezvýhradná loajalita k vládnoucí moci.

Strana zelených hodnotí situaci jako natolik kritickou, že odpovědí na ni by mělo být co nejširší spojení či spolupráce stávajících demokratických stran, které nezpochybňují naše pevné postavení v Evropské unii či NATO, a to i přes nutné kompromisy a obtížnost takové spolupráce. Zelení se pokusili jít v tomto směru příkladem již v nedávných evropských volbách, kde se stali součástí širšího bloku prounijních politických subjektů, kandidujících pod hlavičkou „Spojenci pro Evropu“.

Předsednictvo Strany zelených z výše uvedených důvodů zve členy a členky strany k účasti na velké demonstraci, kterou svolal spolek Milion chvilek pro demokracii na neděli 23. června na pražskou Letnou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…