Zelení a zdanění nezdravého jídla? Uvádíme na pravou míru

07.09.2013 10:43

MF Dnes v rámci „vyváženého“ zpravodajství zveřejnila článek o daňových plánech jednotlivých stran a pochybuje nad návrhy SZ. Skutečně chceme dražší nezdravé jídlo? Skutečně nedomýšlíme vliv nekvalitních potravin na zdraví člověka?

Zelení a zdanění nezdravého jídla? Uvádíme na pravou míru
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Nový seriál zelených odhaluje mýty a fakta. Místo agitace se snažíme vysvětlovat a hledat řešení. Přinášíme první článek našeho experta Jiřího Urbana.

Reakce na článek v rubrice „Ekonomika" na i-Dnes dne 2. září 2013 „Zelení chtějí zdanit nezdravé jídlo, ČSSD se inspiruje na Tchaj-wanu"

Dnes jsem si na i-Dnes přečetl názor redakce, že nejabsurdnější daně chtějí zavést zelení. Pominu, že z celého logicky navazujícího textu daňového programu SZ bylo vybráno jen několik, z kontextu vytržených sdělení, chtěl bych se krátce zastavit u programu, který mají zelení k podpoře kvalitních a dostupných potravin.

Nebudeme si zastírat, že v ČR se stravujeme nezdravě a že mnohdy nekvalitní potraviny jsou prodávány za stejné, někdy i vyšší ceny než jež je tomu ve vyspělých zemích EU. Mnohdy si za to mohou i spotřebitelé sami, protože nevyžadují čerstvé potraviny a vyhledávají jídla vysoce kalorická, která neodpovídají dnešní době a změněnému životnímu stylu. Je to celé velké téma od produkce surovin (zemědělství), přes zpracování (potravinářství) až k veřejnému stravování. Na všechna tato témata zelení ve svém programu (a nejen pro tyto volby) pamatují.

V zemědělství a potravinářství preferují podporu tzv. Programů kvality (kam patří i regionální a ekologické výrobky). Ve veřejném stravování myslí zejména na tu jeho část, kterou může stát přímo ovlivnit. Na prvním místě je to školství a stravování dětí a mládeže ve školách.

Ve všech oblastech podporují zelení pozitivní programy, jako je osvěta, vzdělávání a motivační dotace, které nejsou v EU nic nového a jsou součástí i mnoha programů EU, jako je například Program rozvoje venkova.

Jestliže ekonomický expert SZ Jiří Čáslavka navrhuje v daňovém programu SZ i vyšší zdanění (např. formou vyšší sazby DPH nebo spotřební daní) nezdravých potravin (tučné masné výrobky a sladkosti), pak je to jedna z možností, jak poukázat na to, že levné tučné a sladké výrobky jsou v nezdravé míře a více než ve vyspělé Evropě, zastoupeny ve spotřebním koši českých domácností. Velmi rychle s tím něco musíme dělat, protože i špatná výživa je příčinou mnoha onemocnění, což pak z ekonomického pohledu celkově zdražuje celý systém českého zdravotnictví.

Regulace prodeje tabáku je ve všech zemích samozřejmostí, proč tedy nepostupovat stejně u sladkostí a tučných výrobků? Mnohé země v EU i mimo EU se o to již pokoušejí.

Kromě zdanění to mohou být i organizační opatření, jako například zákaz prodeje sladkostí přímo ve školách nebo omezení spotřeby tučných jídel ve školních jídelnách.

Naším hlavním programem je však osvěta a motivační programy pro zdravou výživu.

Např. daleko účinnější, než zákaz slazených a barvených limonád ve školách je naučit pít děti jablečný mošt z místní produkce. Kromě toho může stát pomoci zemědělcům i s jeho výrobou a prodejem. V mnoha případech se to již děje, ale výsledky jsou v ČR ještě nedostatečné.

Jiří Urban
Konzultant SZ pro otázky zemědělství a potravinářství

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky