Zeman: Zaměstnanci by neměli být loutkami v rukou vedení, ale spolupracovníky

26.10.2013 18:41

Projev prezidenta republiky při setkání se zaměstnanci Severočeských dolů v Bílině.

Zeman: Zaměstnanci by neměli být loutkami v rukou vedení, ale spolupracovníky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vážení přátelé, milý Dane Beneši,

v programu jsem si přečetl, že je zde 5 000 zaměstnanců, a co mě zvláště zaujalo – že průměrná mzda je třicet tisíc korun. Může prosím zdvihnout ruku ten, kdo má třicet tisíc korun? Buď se ostýcháte, nebo je ta průměrná mzda trošičku nižší, nebo se do ní případně započítávají i mzdy špičkových manažerů, to tak v životě bývá. Nicméně jsem tady proto, abych se Vás zeptal na Vaše názory na perspektivu Vašeho podniku. Zaměstnanci by neměli být loutkami v rukou vedení, ale spolupracovníky, jako tomu bylo např. u Tomáše Bati. A řekl bych Vám názor svůj – jeden z velkých problémů je prolomení těžebních limitů. Jsou tady dvě strany, strana zastánců a strana odpůrců. Já sám dlouhodobě patřím ke straně zastánců a vedou mě k tomu následující důvody.

Za prvé si myslím, že kdyby se těžební limity neprolomily, tak nás čeká postupná ztráta až 8 500 pracovních míst. A to není dobře, není to dobře tady v Bílině, není to dobře na Mostecku, kde je nadprůměrně vysoká nezaměstnanost a ztráta pracovních míst samozřejmě člověka ponižuje.

Druhý důvod je energetický, ale o tom asi víte více než já, zásoby velmi kvalitního hnědého uhlí, které konec konců představují bohatství, jež je třeba vytěžit. Víte, že byla změna horního zákona, teď už nikdo nemůže kvůli těžbě nikoho vyvlastnit, tzn., že těžební společnosti se musí dohodnout přímo s majiteli. Byl jsem i v Horním Jiřetíně, snažil jsem se slyšet i názory druhé strany, ale když si vezmete, jak např. při výstavbě přehrad na dně těchto přehrad skončily desítky obcí a dnes už si ani nevzpomeneme na jejich jména, tak se domnívám, že pokud těžební společnosti nabídnou výhodné podmínky těm, kdo mají nemovitosti ať už v Horním Jiřetíně nebo kdekoli jinde, tady kolem Bíliny je to o něco jednodušší, než na Mostecku, takže se mohou dohodnout a ti obyvatelé dokonce mohou zlepšit své životní podmínky. Přišel jsem proto, abych Vám toto stanovisko sdělil. Vím, že je někdy nepopulární, ale i prezident, a právě prezident, má říkat i nepopulární stanoviska a chtěl bych se zeptat na Váš názor na tento problém, protože prezident má s lidmi mluvit, poslouchat a ne jenom mechanicky opakovat svoje názory.

Děkuji za Vaši pozornost. A blahopřeji k těm třiceti tisícům průměrné mzdy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: zemanmilos.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hašek (PRO): Šmarda. Smutnej borec na konec

18:09 Hašek (PRO): Šmarda. Smutnej borec na konec

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k předsedovi SOCDEM Šmardovi.