Senát Parlamentu České republiky

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.09.2012 9:12:18

TISKOVÁ ZPRÁVA

TISKOVÁ ZPRÁVA

V Jednacím sálu Senátu Parlamentu České republiky byla v pondělí dopoledne zahájena konference pod názvem „Speciální protikorupční úřad – efektivní nástroj v boji proti korupci“.

Konferenci pořádal Ústavně-právní výbor Senátu Parlamentu ČR za odborné spolupráce Unie státních zástupců (USZ) a moderovala ji prezidentka USZ Lenka Bradáčová. Konferenci zahájil předseda Ústavně-právního výboru Senátu Parlamentu ČR Miroslav Antl.

První blok konference byl věnován zahraničním zkušenostem se zřízením a fungováním speciálních protikorupčních úřadů. Vystoupili v něm zástupci z Velké Británie, Spolkové republiky Německo, Norského království a Rumunska. Na něj navázal panel tuzemských představitelů, v němž vystoupil předseda Ústavně-právního výboru Senátu Parlamentu ČR Miroslav Antl, místopředsedkyně vlády Karolína Peake, náměstek ministra spravedlnosti František Korbel a nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

V reflexi na vystoupení zahraničních expertů probíhala diskuze k legislativnímu záměru zákona o státním zastupitelství a zejména k části, týkající se zřízení speciálního protikorupčního státního zastupitelství v ČR, respektive Úřadu pro boj s korupcí, závažnou finanční kriminalitou a terorismem.

Organizátoři doufají, že konference povede k urychlení předložení návrhu nového zákona o státním zastupitelství, když jeho věcný záměr, který má vláda k dispozici již od ledna 2012, dosud nebyl schválen. Vytvoření specializovaného protikorupčního útvaru státního zastupitelství je jedním ze zásadních předpokladů účinného boje proti korupci a finanční kriminalitě. Unie státních zástupců pokládá vznik tohoto útvaru za potřebný nejen s ohledem na vysoce specifický charakter korupční trestné činnosti, ale zejména vzhledem k mimořádně negativním dopadům spojeným s touto kriminalitou, které jsou netoliko hospodářského rázu, ale mohou vést i k podlomení důvěry vůči představitelům veřejné moci ze strany veřejnosti.

Pořadatelé společně s Unií SZ uvítali přínosnou diskuzi s výměnou zkušeností se zahraničními experty a impuls směrem k české vládě k posílení postavení a nezávislosti státních zástupců i jako garantů přípravného řízení trestního. Vláda České republiky by měla co možná nejdříve schválit věcný záměr zákona o státním zastupitelství, jakož i jeho paragrafové znění – a předložit jej Parlamentu ČR k zahájení řádného schvalovacího procesu.

Videozáznam tiskové konference, na které vystoupili předseda Ústavně-právního výboru Senátu PČR Miroslav Antl, prezidentka Unie státních zástupců ČR Lenka Bradáčová, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a náměstek ministra spravedlnosti František Korbel, naleznete na tomto odkazu:<iframe width="640" height="480" src="https://www.youtube-nocookie.com/embed/mYNUqF2ED_Y" frameborder="0" allowfullscreen>

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama