Bc. Jan Gabriel

ředitel Domu seniorů Liberec - Františkov, předseda APSS LK
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.04.2017 21:32:52

Sociální služby vládu ani tripartitu nezajímají???

Sociální služby vládu ani tripartitu nezajímají???

Na jednání tripartity se opět jednalo o výši platů ve veřejné sféře, v kultuře. Bezpečnostní složky dostanou přidáno již od července letošního roku. Schválen byl nárůst platů od ledna pro učitele a zdravotníky, a to o 10%. Byla schválena změna počtu

Nechci vyvyšovat žádnou skupinu, ale nedá mi se opět nezastat odvětví, kde pracuji, a které znám.  V sociálních službách tento krok opět způsobí doslova poprask. Ptáte se proč? Sociální služby tripartita odsunula a neřešila. Bude se jim věnovat v budoucnu. Pane premiére, jen aby bylo ještě co řešit.

Musím zde uvést, že si hluboce vážím všech, kteří v sociálních službách pracují, včetně zdravotních sester. Musím ale také uvést, že růst platů zdravotních sester, bez růstu platů ostatních zaměstnanců je pro sociální služby zničující. Zaprvé: neskutečně se rozevírají nůžky mezi platem zdravotní sestry v sociálních službách a zaměstnanci přímé péče, tedy pečovatelkami. Zadruhé: sociální služby jsou pro zdravotní pojišťovny jen jakýmsi závažím, jakousi onucí u nohy. Platby zdravotních pojišťoven nepokrývají náklady na platy zdravotních sester a zdravotnického materiálu. Nikoho to moc nezajímá. Krom jiného to znamená, že zdravotní péči nemají klienti například domů seniorů zdarma, ale je to placená péče, na kterou doplácí provozovatel ze svého rozpočtu. Takže provozovatel navyšuje platy, ale nedostává odpovídající pokrytí ze státního rozpočtu či od zdravotních pojišťoven. Zatřetí: až se vláda a tripartita jednou k sociálním službám dostanou, mohlo by být už také pozdě. Kdysi byla doba, kdy měl každý dům seniorů v zásobě několik žádostí o práci a vybíral si, koho přijme. Dnes bojuje o každého jednoho zaměstnance.  Doslova bojuje. Snaha o to, dostat do sociálních služeb více mužů už je díky výši, tedy spíše níži platů, dávno pryč a nemožná. S paní ministryní jsem měl možnost mluvit a vím, že si tento problém uvědomuje velmi palčivě. Kdo ji tedy pomůže a kdo jí bude v jejím boji a v boji o sociální služby oporou? Co čeká sociální služby do budoucna?  Je vládě jedno, kdo pečuje o naše seniory? O lidi nemocné, s jakýmkoli postižením? Vypadá to, že ano. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama