Bc. Jan Gabriel

ředitel Domu seniorů Liberec - Františkov, předseda APSS LK
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.11.2016 23:36:00

VZP chce vydělávat na pomůckách pro nemocné inkontinencí?

VZP chce vydělávat na pomůckách pro nemocné inkontinencí?

Vcelku mimo zájem veřejnosti se schyluje k něčemu nevídanému. Posloucháme, jak vláda přidala seniorům tu jednorázovou částku k důchodu, tu zvýšila důchody. Vláda se ráda chlubí.

 Mezitím se skoro tajně připravil plán na zpoplatnění inkontinenčních pomůcek. Hlasitě vláda přidává, potichu si dvojnásob VZP vytahuje z kapes našich seniorů a dalších, kteří inkontinenční pomůcky potřebují. Všechny dostupné a provedené studie jednoznačně ukazují, jakým problémem zavedení doplatků na inkontinenční pomůcky je.  Obrana VZP je, že vždy zůstanou některé pomůcky plně hrazené. Ale jaké a v jaké kvalitě? Senioři, hendikepovaní a nemocní nebudou mít finanční prostředky na úhradu, případně nebudou ochotni si doplácet vysoké finanční prostředky. Začnou používat méně kvalitní materiály, budou svůj problém tajit, dostanou se do složitějších zdravotních problémů.  Pro pečovatelky v pobytových i terénních sociálních službách stoupne časová náročnost práce, stejně tak pro příbuzné, kteří o své blízké pečují doma. Následná léčba vzniklých problémů z méně kvalitních pomůcek bez doplatku budou mnohonásobně dražší. Ale i kdyby tomu tak nebylo, tak celé opatření jen ubližuje lidem, kteří si inkontinenci nevybrali. Lidem, kteří tímto intimním problémem již takto trpí, a teď z nich ještě bude VZP tahat peníze. Kvalita života lidí postižených inkontinencí se podstatně zhorší. Po zavedení zálohové platby pro pobytové sociální služby, po degresivním vzorci omezujícím platby VZP za poskytovanou zdravotní péči další perla. Hlavně že se má vláda a VZP čím chlubit.

Bc. Jan Gabriel

Ředitel domu seniorů

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama