Bc. Marcel Kolaja

  • Piráti
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.04.2021 9:09:00

Bude sledován každý náš krok? Nepřijatelné

Bude sledován každý náš krok? Nepřijatelné

Evropské komisi unikl návrh nařízení pro umělou inteligenci.

 Podle něj bude veřejným orgánům umožněno sledovat lokaci, soukromou komunikaci na sociálních sítích i všechny záznamy a stopy, které za sebou uživatelé zanechávají v digitálním světě - a to za podmínky, že sledování bude v zájmu ochrany veřejné bezpečnosti. To ale může být podle pirátského místopředsedy Evropského parlamentu Marcela Kolaji jednoduše zneužito pro plošné sledování občanů zejména v zemích, kde je ohrožena nezávislost soudů.

„Taková výjimka může vést k plošnému sledování. Například maďarská vláda díky zákonu proti dezinformacím takzvaně v zájmu bezpečnosti státu persekuovala novináře za to, že zpochybňovali kroky vlády v době pandemie. Dokonce i čínský monitorovací systém je zřízen za údajným účelem zajištění bezpečnosti,“ reaguje na uniklý dokument místopředseda Evropského parlamentu Marcel Kolaja, který se tématem zabývá ve výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů.

Komise za splnění daných podmínek připouští, že jednotlivé orgány budou moci šmírovat své občany. Podle Kolaji ale může docházet k obcházení soudů a k plošnému sledování lidí, které by mohlo jednoduše omezovat svobodu všech občanů. „Například v Azerbajdžánu na sociální sítích identifikují odpůrce režimu, politické oponenty či příslušníky komunity LGBT, které následně pronásledují. Technologický pokrok vpřed nesmí znamenat krok vzad z pohledu občanských svobod," upozorňuje europoslanec Kolaja.

Komise ignorovala otevřený dopis více než stovky europoslanců z minulého měsíce. Evropští Piráti se proti návrhu Komise dnes znovu jasně vymezili a na protest odeslali Komisi další otevřený dopis. Podle Pirátů je veřejná bezpečnost přesně to, čím je plošné sledování ospravedlňováno a tuto možnost je podle nich z legislativy nutné odstranit. „Je zapotřebí nastavit jasná pravidla pro využití umělé inteligence, které nebude snadné obcházet,“ uzavírá Kolaja.

V souladu s názorem Pirátů, návrh nařízení zařazuje systémy umělé inteligence, které třídí zaslané životopisy nebo vyhodnocují školní zkoušky do kategorie systémů s vysokým rizikem. Ty budou muset projít striktním kontrolním mechanismem. Podle Kolaji je to krok dobrým směrem, nicméně návrh bude i v tomto směru nutné ještě dále upravit. Umělá inteligence nesmí nikoho diskriminovat.

Komise v příštím týdnu publikuje oficiální návrh, poté se k němu vyjádří europoslanci.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama