Bc. Marcel Kolaja

  • Piráti
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.04.2021 17:29:27

Hledáte práci? Hrozí vám diskriminace

Hledáte práci? Hrozí vám diskriminace

Objevují se případy, kdy za tříděním životopisů uchazečů stojí umělá inteligence. Například nástroj Amazonu takto v roce 2018 diskriminoval ženy.


Ačkoliv Evropská komise označuje v uniklém návrhu takové hodnotící systémy umělé inteligence za vysoce rizikové, stále nechává prostor možné diskriminaci, upozorňuje místopředseda Evropského parlamentu Marcel Kolaja. Oficiální verzi návrhu Komise představí dnes.

„Tady se jedná o něco, co přímo ovlivňuje naše profesní i osobní životy. Nemůžeme dovolit, aby systémy umělé inteligence určovaly naši budoucnost a kohokoliv diskriminovaly. Musí zde být třetí strana, která nezávisle posoudí, zda systémy s vysokým rizikem odpovídají předpisům," vysvětluje místopředseda Evropského parlamentu Marcel Kolaja.

Poskytovatelé takových systémů mají totiž podle návrhu ještě před uvedením na trh sami vyhodnocovat, zda nejsou v rozporu s předpisy. Podle Kolaji je ale taková kontrola nedostatečná a dává prostor diskriminovat uchazeče - ať už na základě pohlaví, národnosti, nebo věku. A to i nevědomky.

„Nejedná se jen o nástroje pro personalistiku. Jsou to i bankovní systémy, které hodnotí, zda jste schopni splatit půjčku. Může se tak stát, že nedostanete hypotéku, protože vyhodnocování vaší žádosti bylo ovlivněno automaticky nastavenými předsudky. A to je extrémně nebezpečné," varuje Kolaja.

Dnes Komise představí oficiální návrh, který by měl stanovit právní rámec pro umělou inteligenci. Po oficiálním představení návrhu přejde legislativní štafeta na Evropský parlament a Radu. „Jakmile návrh přijde na náš stůl, budu pracovat na tom, aby se do návrhu dostaly potřebné úpravy. Umělá inteligence musí lidem sloužit," uzavírá Kolaja. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama