Bc. Marcel Kolaja

  • Piráti
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.05.2021 22:09:00

Vyrazili jste na nákupy? Pozor, možná vás šmírují

Vyrazili jste na nákupy? Pozor, možná vás šmírují

Komentář na facebookovém profilu k možnému zneužívání technologií

 Vyrazili jste na nákupy do znovuotevřených obchodů? Měli byste zpozornět, možná vás šmírují!

Do obchodů může naráz vstoupit stále jenom omezený počet zákazníků. Někteří provozovatelé tak pro sčítání využívají systémy umělé inteligence. Na automatizaci počítání zákazníků není samo o sobě nic špatného a já jsem zastánce rozvoje technologií a digitalizace, kde to má smysl. Ale technologický pokrok nesmí znamenat ústupek z hlediska lidských práv.

Právě technologie rozpoznávání tváří jsou už za pomyslnou hranou, která přinese více škody než užitku. Takové systémy dokážou rozeznat každého z nás, kdo se před jejich sklem objeví. Chybné rozpoznávání tváří může lidi diskriminovat na základě věku, barvy pleti, pohlaví,... Vyskytly se případy, kdy měl člověk například bledou či tmavou tvář a systém jej při pasové kontrole nevpustil dál, jelikož nezvládl rozpoznat přesné obličejové rysy a propojit člověka s fotkou na pase.

Proč pro nás neuvážené využívání systémů umělé inteligence představuje značné riziko? Přečtěte si v mém komentáři ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama