Bc. Markéta Gregorová

Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • Piráti
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,72. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.01.2021 21:58:00

Byl to teroristický čin s cílem vraždit

Byl to teroristický čin s cílem vraždit

Komentář europoslankyně Markéty Gregorové k přepadení Kapitolu


Cítím hluboký zármutek nad zbytečnou smrtí policisty Briana Sicknicka, kterého umačkal zfanatizovaný dav ve snaze proniknout nezákonně do budovy kongresu. Položil svůj život při obraně demokraticky zvolených reprezentantů, ale i při obraně demokratických zákonů a principů. Stejně zbytečná je i smrt dalších obětí, které zemřely při davovém šílenství, jehož se aktivně účastnily na vlastní nebezpečí.

Oproti prvotním obrázkům z médií začíná být patrné, že násilný útok na Kapitol ve skutečnosti vykazoval znaky organizovaného a mimořádně násilného teroristického činu, jehož cílem nebylo nic menšího než vraždění: ve vazbě je člověk, který měl v plánu popravit předsedkyni Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosi, FBI už má v hledáčku dokonce jednoho z členů republikánskéhp výboru v Georgii, který na videu vzkazuje, že Kapitol lehne popelem, jádro výtržníků otevřeně sdílelo fantazii, že po vniknutí do budovy zavraždí viceprezidenta Mika Pence a oběsí ho jako zrádce…

Přepadení Kapitolu nebylo ničím spontánním. Krok za krokem je vyprovokovali, podněcovali a v podstatě tak spoluorganizovali politici v čele s prezidentem Donaldem Trumpem. Výtržníci, kteří se aktivně podíleli na tomto aktu, budou postupně povoláni před sparavedlnost. A je ironií osudu, že o tvrdosti jejich trestů rozhodl sám Donald Trump, který před časem výrazně zpřísnil tresty za újmu na federálním majetku v reakci na protesty Black Lives Matter.

Tím to ale nesmí za žádnou cenu skončit. Před stejnou spravedlností musí stanout i objektivní strůjce této tragédie, která nemá v demokratických dějinách obdoby. Trumpovo jednání stálo život pět Američanů a vystavilo ohrožení demokraticky zvolené reprezentanty, kteří byli buďto evakuováni, nebo se museli několik hodin barikádovat ve svých kancelářích jako při převratu v nějaké vojenské juntě. Prvním krokem k uzdravování největší demokracie světa tak musí být jeho ústavní odstranění z úřadu bez prodlení. To může uplatněním 25. dodatku vykonat sám viceprezident Mike Pence. Pokud tak neučiní, je třeba odstranit Trumpa z úřadu hlasováním.

Trump nevyužil možnost uznat porážku ve volbách a důstojně úřad přenechat svému nástupci. Definitivně tak určil, jak na něj budou dějiny pamatovat: jako na zbabělce, který neumí prohrávat a neváhá pro tuto svou slabost obětovat životy Američanů. Spojené státy to teď musí stvrdit ústavou a provést jeho impeachment.

 
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama