Ing. Michal Kostka

Poctivě, s odvahou, za to, aby se věci dělaly lépe...
  • KSČM
  • Kroměříž
  • kontrolní výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,45. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.10.2013 21:10:14

Parlamentní volby - proč nekandiduji a koho podpořím

Parlamentní volby - proč nekandiduji a koho podpořím

Poté, co jsem kandidoval do městského a krajského zastupitelstva, tedy v posledních dvou volbách, se mě mnoho přátel i další lidí ptá, proč nekandiduji ve volbách do Poslanecké sněmovny.

 Mohu každého ubezpečit, že mě nepřešel zájem o politické dění a ani jsem nezměnil své politické přesvědčení, důvod mám zcela jiný. Vždy jsem kritizoval lidi, kteří sedí na více židlích, ať už za jakoukoliv stranu. Je spousta takových ukázek, kdy jeden člověk sedí v obecním zastupitelstvu, krajském zastupitelstvu, a aby se náhodou nenudil, tak si k tomu přihodí ještě poslance, senátora nebo hradního kancléře.

Vždyť právě ve Zlínském kraji máme nádherné ukázky podobných supermanů nepotřebujících odpočinek – senátora Jiřího Čunka, který si dokázal načunkovat miliony ze sociálních dávek, poslance Gazdíka, který si k zastupitelstvu, na které chodí nepravidelně, musí přidávat ještě dozorčí rady nemocnic, na které chodí taktéž nepravidelně, a hlasitě křičí, když ho odtud za to vyhodí, a hradního kancléře Mynáře, který měl alespoň tolik slušnosti, že se po půl roce kumulace funkcí vzdal alespoň toho mandátu zastupitele. Raději nebudu spekulovat, jak a kdy tito lidé studují materiály na jednání.

Já osobně si myslím, že maximálně je možné kumulovat zastupitelské posty na dvou úrovních, ale rozhodně ne na třech. Jelikož bych nerad odcházel od rozdělané funkce krajského zastupitele a rád bych ještě naopak zabojoval o funkci městského zastupitele, bylo mé rozhodnutí jednoznačné – rád kandidátku do Parlamentu podpořím, ale pouze na nevolitelném místě. Protože nominační konference nakonec rozhodly, že mé účasti nebude potřeba, tak na kandidátce nakonec nejsem.

Přesto si myslím, že kandidátka KSČM ve Zlínském kraji je obsazena kvalitními lidmi a stojí za to ji volit. A to přesto, že se rozhodně najdou lidé, kteří budou ostatní přesvědčovat, že volit KSČM je chyba.

Rozeberme si některé exempláře těchto lidí. Velká část z nich bude tvrdit, že to nejdůležitější, čím se musí volič řídit, je to, co se stalo před více než 60 lety. Tito lidé samozřejmě nebudou mít na mysli všechny celosvětové události té doby, poprava manželů Rosenbergových v USA pro ně bude naprosto nepodstatná, dohnání vynálezce Alana Turinga k sebevraždě a koncentráky v koloniích, vše provozované britskými úředníky, řízenými konzervativními a sociálně demokratickými vládami, to vše bude nepodstatné. Podstatná pro ně bude jen jediná věc – co „zlí“ komunisté nadělali ve východním bloku, je jednoznačný důvod, abyste podle těchto lidí volili pravici. Nepodstatné pro ně bude i to, že se dnešní komunisté od těchto činů distancovali. Obávám se, že část voličů si neuvědomí, že je potřeba řešit problémy 21. století, ne minulosti, a této argumentaci podlehne.

Další lidé budou přesvědčovat, že je třeba volit přestárlého konzervativního feudála, protože se nechává nakreslit s punkovým čírem nebo jako „agent 009“, a ještě budou tvrdit, jak je čistý a jak mu o peníze nejde, protože už jich má dost. Docela jistě tito lidé zapomenou zmínit, že tento člověk v životě neměl vlasy delší než centimetr, natož číro, jeho představa jako agenta je absolutně směšná, protože by díky svému šišlání byl nenápadný jako slon v akváriu, a že je asi jediným člověkem, kterému české soudy přiřkly dědictví dle rakouského práva. I této argumentaci, vyzývající k volbě Schwarzenberga, hrdě prosazujícího myšlenky svého přítele, rozpočtového řezníka Kalouska, zřejmě podlehne určitá část lidí.

Jistě se objeví i argumentace o rozpočtové odpovědnosti, které přes její zprofanovat také někteří uvěří. Že to je jen zástěrka pro nechutně asociální politiku, bohužel dosud někteří voliči neprokoukli.

Já doporučuji všem voličům neřídit se těmito kecy, přečíst si programy stran a zkonfrontovat si je s činností těchto stran (nejen) v Parlamentu v posledních letech. Pokud nechcete číst programy všech stran, můžete využít pro základní orientaci alespoň nějakou volební kalkulačku (abych nedělal někomu reklamu, vyhledejte v Googlu), která napoví, kterými stranami se zabývat více a kterými méně. Věřím, že pro většinu lidí z toho nevyjde, že KSČM je pro ně stranou nepřijatelnou, právě naopak. Velká část průzkumů názorů veřejnosti ukazuje, že většina občanů je stejně jako KSČM pro přímou demokracii a referenda, sociální stát, smíšenou ekonomiku, rovné příležitosti a ekologickou politiku. Jak už asi každému došlo, KSČM bude pochopitelně i má volba.

Nakousl jsem, že KSČM má ve Zlínském kraji kvalitní kandidátku. Síla kandidátky je v tom, že je pestrá. Kandidáti jsou všech věkových kategorií, zastoupeni jsou samozřejmě muži i ženy. Najdete na ní lidi, kteří jsou různých povolání, doktory přírodních i společenských věd, inženýry, ekonomy, právníky, ale i dělníky, zemědělce, podnikatele a další. Většina z nich je ve své práci úspěšných. Někteří kandidáti začínali jako manuální pracovníci, nicméně dnes jsou manažery či řediteli podniků, případně byli ve svých obcích považováni za natolik schopné, že je zvolili za starosty. A nepochybuji, že někteří z nich to nyní dotáhnou na poslance.

Možná někoho bude zajímat, koho podpořím já osobně preferenčním hlasem. Myslím, že jako krajský zastupitel nemám právo před občany své názory na politické záležitosti tajit. Nechci nikoho přesvědčovat, že kandidáti, které podpořím, jsou ti nejlepší. Jsou nejlepší z mého pohledu, který se samozřejmě může lišit od pohledu někoho jiného. Preferenční hlas dám Marii Pěnčíkové, Evženovi Krahulovi, Jiřímu Jablunkovi a Pavlíně Procházkové. Jsem přesvědčen, že to nebude promarněný hlas.

Závěrem bych chtěl popřát nám všem, ať si zvolíme takovou Poslaneckou sněmovnu, která bude pracovat s lidmi a pro lidi, a ne bez lidí a proti lidem, jako se chovala sněmovní většina v minulých obdobích velmi často. Šťastnou volbu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama