Bc. Petr Křemen

Váš kandidát za TOP 09 do zastupitelstva města Kolína :-)
  • TOP 09
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.10.2014 17:01:02

Před 78 lety se narodil prezident Václav Havel

Před 78 lety se narodil prezident Václav Havel

Dnes uplynulo přesně 78 let od narození asi nejvýznamnější polistopadové osobnosti našeho veřejného života, prvního demokratického československého a českého prezidenta, pana Václava Havla.

Havlův odkaz je v dnešních dnech často zesměšňován. Bývá kritizován za svůj idealismus a příliš filosofický pohled na svět a politiku. Nebudu tu do hloubky rozebírat Havlovo myšlení. Zastavím se pouze u toho nejznámějšího, co se nám v souvislosti s prvním polistopadovým prezidentem vybaví. Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí. Nezatracujme úplně toto heslo. Jiří z Poděbrad byl pro mnohé také idealista a snílek, když vyslal své poselství evropským panovnickým dvorům. A ejhle, o pět set let později se jeho vize sjednocené Evropy naplnila. Pod Havlovým heslem si nemusíme doslova představovat lásku plnou srdíček. Pod láskou spatřuji spíše určitou dávku onoho idealismu, nezkaženosti, přeneseně lásku k bližnímu, jak praví bible, čili určitou nekonfliktnost. Pravdu zase vnímám jako osobní čest, bez planých slibů a lhaní. Čestné slovo spolu s nezkažeností, to jsou podle mě dvě hlavní věci, které v současné politice chybí. Proto je taková, jaká je. Politika je totiž vždycky taková, jakou si ji lidé udělají. A pokud jsou ti lidé prolhaní, nečestní a k ostatním nenávistní, bude taková i politika. Najděme v sobě pravdu a čest, lásku a nezkaženost. Změňme politiku k lepšímu, protože nikdo jiný to udělat nemůže, než právě my sami. My našimi hodnotami.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama