Mgr. Robert Stržínek

  • ANO 2011
  • Zlínský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.09.2020 16:50:00

Gobelínka je naším rodinným stříbrem

Gobelínka je naším rodinným stříbrem

Valašské Meziříčí získalo gobelín podle předlohy Mikuláše Medka.

První „střípek“ připravované unikátní sbírky pro valašskomeziříčské muzeum moderní tapiserie je hotov. Gobelín s názvem Akce vlna dle stejnojmenného obrazu Mikuláše Medka se veřejnosti poprvé představil ve čtvrtek 17. září. Vznikl na zakázku města.

Muzeum moderního umění v Olomouci hostí až do neděle 27. září výstavu Umění tapiserie | Dílo a jeho předobraz. Návštěvníkům představuje gobelíny, které během posledních tří dekád vznikly v Moravské gobelínové manufaktuře Valašské Meziříčí. „Výstavu jsme se rozhodli využít k tomu, abychom ve čtvrtek 17. září městu Valašské Meziříčí slavnostně předali právě dokončený gobelín Akce vlna. Ten vznikl na základě předlohy významného českého malíře Mikuláše Medka a stane se základním kamenem zamýšlené sbírky Moravského muzea moderní tapiserie ve Valašském Meziříčí,“ netajil nadšení Jan Timotej Strýček, ředitel gobelínky.

Valašskomeziříčská radnice podporuje činnost Moravské gobelínové manufaktury dlouhodobě. Zatím posledním společným počinem má být právě vytvoření unikátního muzea. „Vznik první tapiserie jsme podpořili částkou 410 tisíc korun. Obdobně bychom chtěli postupovat i v dalších letech,“ svěřil se starosta Robert Stržínek a doplnil: „Gobelínka je naším rodinným stříbrem. Díky více než 120leté tradici a péči o uchování tohoto uměleckého řemesla je unikátní nejen v rámci České republiky, ale celé střední Evropy. Proto také podporujeme vznik muzea moderní tapiserie a v budoucnu bychom se chtěli ucházet o zapsání nově vytvořené sbírky na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO.“

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama