Bc. Roman Onderka, MBA

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.03.2010 15:09:40

Brno - Bazén za Lužánkami zachráníme !

Brno - Bazén za Lužánkami zachráníme !

Jediný padesátimetrový bazén bude sloužit jak veřejnosti, tak sportovním klubům.

Město Brno získalo krytý plavecký stadion za Lužánkami. Abych byl přesný, za 19 milionů korun koupil devětačtyřicet padesátin této stavby. O zbylém „dílku“ samozřejmě dále jednáme. Na lednovém zasedání zastupitelstva hlasovali pro jeho koupi všichni v té chvíli přítomní zastupitelé a řekli tedy jednohlasné „ano“ napříč politickým spektrem.

Jedná se o zásadní krok ve vývoji sportovního objektu, který měl velmi složitý život. Již jeho stavba se neskutečně vlekla. Od roku 1978 začal sloužit veřejnosti a vyznavačům vodních sportů. Po sametové revoluci, v první polovině devadesátých let, jej získal od státních sportovních složek privátní subjekt. Tehdejší vedení města Brna se v této záležitosti neangažovalo, nechtělo jej vlastnit. Převládal názor, že privatizace takovýchto sportovních zařízení je všemocným lékem. Dnes víme, že to byl to mylný názor.

Přitom se město mohlo poučit v zahraničí, kde klasické kryté plavecké bazény vlastní regiony, obce, univerzity a další subjekty, které nejsou klasickými podnikateli. Brno zvolilo jinou cestu. Poskytovalo dotace na provoz; nejprve do roku 2003 jeho majiteli a poté sportovním oddílům jako příspěvek na úhradu nájemného za plavecké dráhy. Majitel kryté padesátky však situaci finančně nezvládl, a tak plavecký stadion chátral.

Město Brno jej chce zachovat pro veřejnost a ještě rozšířit o akvapark. Proto areál zakoupilo, i když musí počítat s tím, že nejnutnější opravy na odstranění závad budou podle odborného odhadu stát přes 14 milionů korun. Pokud by však bazén po nějakou dobu přestal poskytovat Brňanům prostor pro sport a relaxaci, náklady na jeho opětovné uvedení do provozu by se ještě zvýšily.

 

Roman Onderka

primátor města Brna

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama