Bc. Roman Onderka, MBA

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.03.2010 9:01:00

Brno: Rekonstrukce hvězdárny odstartuje vznik Přírodovědného exploratoria

Brno: Rekonstrukce hvězdárny odstartuje vznik Přírodovědného exploratoria

V Brně vznikne multivizuální centrum - největší v Evropě.

Brněnská Hvězdárna a planetárium Mikuláše Koperníka se již brzy dočká startu rekonstrukce, která změní původní klasickou astronomickou instituci v multivizuální centrum Přírodovědné exploratorium. Projekt rekonstrukce však nezahrnuje „jen“ stavební investice, ale přinese i změnu filozofie a programového zaměření provozu celé organizace. Nově se tak malí i velcí návštěvníci stanou aktivními spoluúčastníky a spolutvůrci nabízených programů.

Po proměně se brněnská hvězdárna stane moderním centrem vědy, umění a vzdělávání se spoustou „nej“. Tedy stane se nejen největší v Evropě, ale nově nabídne digitální expozice, moderní dalekohledy, interaktivní výstavy, speciální vysokoškolské pracoviště, ale třeba i kamennou geozahradu s unikátními geologickými vzorky. Stavební úpravy pak přinesou potřebné zvýšení kapacit včetně přístavby foyer, velkokapacitních šaten, místa pro prodej astronomických publikací a pomůcek a také vytvoření bezbariérových přístupů do všech částí budovy. Tak velká rekonstrukce se ovšem neobejde bez dočasného uzavření hvězdárny, zájemci o vzdálený vesmír však o své programy nepřijdou. Část aktivit se totiž dočasně přesune na jiná místa, například do Moravského zemského muzea či Knihovny Jiřího Mahena.

Poslední detaily investice za 84 milionů korun s příspěvkem 65 milionů korun z evropských fondů byly dojednány počátkem února a záštitu nad celou přestavbou převzal poslanec Evropského parlamentu Vladimír Remek. Kromě role patrona se bývalý kosmonaut ujal i role organizátora neobyčejného setkání kosmonautů v Brně letos na podzim. Kdo z návštěvníků kosmu poctí Brno svou návštěvou, zatím zůstává tajemstvím. Bude to ale bezpochyby stejně významná událost jako přestavba známé hvězdárny na Kraví hoře.     

 

Roman Onderka

primátor města Brna (ČSSD)

 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama