Bc. Roman Onderka, MBA

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.04.2010 0:09:51

Brno připravuje instalaci hodinového stroje

Brno připravuje instalaci hodinového stroje

- bude připomínat brněnskou tradici a oživí centrální náměstí

Veřejný prostor města Brna, včetně jeho historického jádra, je průběžně dotvářen a kultivován sochařskými díly, ale i objekty užitkovými či městským mobiliářem.

Proto se zrodil záměr realizovat jako jedno z těchto děl - multifunkční zařízení  s hodinovým strojem na náměstí Svobody. Tyto netradiční hodiny naplňují snahu o oživení plochy náměstí, které před čtyřmi lety prošlo celkovou rekonstrukcí. Objekt  by měl plnit  nejen  funkci informační, ale měl by v daném prostoru přinést i novou estetickou kvalitu.

 Předmětem soutěže, bylo navrhnout multifunkční objekt s hodinami, případně s dalšími funkcemi, který bude situován na náměstí Svobody v prostoru před obchodním domem Omega. Objekt by měl splňovat mimo jiné funkci akustického odbíjení hodin v kontextu s brněnskou historickou tradicí z období obléhání města švédskými vojsky v roce 1645 (odbíjení  poledne  v 11 hodin).

Porota vybírala z 18 přihlášených děl. U vítězného návrhu sochařů Rujbra a Kameníka ocenila porota zejména kreativní zpracování „orloje“ bez využití elektronických zařízení, například světelných diod.

Jsem přesvědčen, že hodinový stroj oživí již koncem srpna centrální brněnské náměstí a stane se novou atrakcí města nejen pro Brňany, ale i pro návštěvníky a turisty. Propojení té části historie našeho města, na kterou jsme právem hrdi, s moderním netradičním ztvárněním bude v čase a prostoru dokumentovat odkaz statečných a sebevědomých Brňanů pro budoucí generace.

 

 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama