Bc. Roman Onderka, MBA

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.10.2010 8:00:00

Jasné ANO cyklistické dopravě v Brně

Jasné ANO cyklistické dopravě v Brně

Brno má od září jasnou strategii rozvoje cyklisté dopravy ve městě.

Podobně jako vyspělá západoevropská města jsme tak zařadili cyklistickou dopravu na úroveň té hromadné i automobilové. Generel cyklistické dopravy, který schválila Rada města Brna, jasně definoval a navrhl směry rozvoje cyklistické dopravy a vedení města se k těmto plánům jejich schválením přihlásilo a zavázalo se je realizovat.

 Přijetí generelu a odhodlání RMB jej realizovat potvrzuje dlouhodobý kladný postoj vedení města k rozvoji cyklistické dopravy v Brně. Kromě zdvojnásobení počtu cyklostezek má tak Brno také jasnou a závaznou koncepci dalších kroků v rozvoji cyklistické dopravy a cyklotras.

Jedním z hlavních bodů plánu rozvoje cyklistické dopravy je právě rozvoj cyklostezek. Podobně jako na  Nových sadech budou moci vzniknout cyklotrasy i ve Štefánikové, Bratislavské, Veveří či Kounicově ulici. Tam se navíc nový jízdní pruh objeví již na jaře příštího roku. Dalším důležitou novinkou generelu je možnost obousměrné cyklistické dopravy v jinak jednosměrných ulicích. To by v některých případech mělo vyřešit dosud komplikovanější návaznost již vybudovaných cyklostezek.

V neposlední řadě pak vedení Brna plánuje zavedení půjčovních automatů na kola, které například umožní uživateli zapůjčení kola na jednom konci města a na druhém jeho pohodlné vrácení. Po vytvoření dostatečné a široké sítě cyklostezek bude tento systém umožňovat ekologický a pohodlný systém přepravy po Brně.

Brno se tímto generelem jasně přihlásilo k současnému trendu rozvoje cyklistické dopravy v Evropě. Věřím, že řidiči automobilů přijmou nárůst cyklistů v dopravě s úctou a ohleduplností. Je totiž i v jejich zájmu, aby se část automobilové dopravy přesunula na cyklistická kola a uvolnila tak někdy přeplněné silnice v Brně.

Roman Onderka      

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama