Bc. Stanislav Mackovík

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,79. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.10.2015 14:25:00

Starostům se nechce nést odpovědnost za zdravotnictví v Libereckém kraji?

Starostům se nechce nést odpovědnost za zdravotnictví v Libereckém kraji?

Dnes se zástupcům Starostů nechce nést odpovědnost, že zdravotnictví v Libereckém kraji žije jen z jejich slibů a plánů, které oni nemohou realizovat. To je dost málo, jak pro zdravotnický personál, tak pro pacienty.

Asi se řídí heslem, že slibem neurazíš. Za své vzala jejich předvolební hra na transparentnost. Transparentnost skončila mezi stojany na benzín a naftu, kde se hejtman Půta začal scházet s kumpány, kteří figuruji ve stejné kauze, kde hejtman obdržel od policie sdělení obvinění z převzetí úplatku a zneužití pravomoci.

Zdravotní politika Libereckého kraje je po třech letech vlády Starostů a Změny úplně v troskách. Po dva roky od krajských voleb stála v čele rezortu zdravotnictví Zuzana Kocumová (Změna), kterou pro její neschopnost z funkce náměstkyně hejtmana 25. listopadu 2014 odvolalo zastupitelstvo kraje. Následně byl pověřen řízením zdravotnictví Marek Pieter (Starostové), který má na starosti i rezort financí. V době, kdy došlo k obvinění hejtmana Půty a nastal rozklad ,,tlející" koalice - už nebyl pro zástupce Starostů a odštěpené části Změny problém ukončit honitbu proti ČSSD. Nastal čas namlouvání a Půta přenechal v radě dvě místa právě sociálním demokratům. Jak se ukazuje, když jde o přežití, tak je pro SLK jakákoliv koalice možná. V rámci přeskupení pozic se do čela zdravotnictví na kraji postavil Petr Tulpa (Starostové).

Ani tahle změna koaličního potenciálu nepřinesla nic lepšího ve sféře zdravotní politiky Libereckého kraje.

Pravda - populismus dostal novou dimenzi.

Kraj dlouhodobě urputně medializoval svoji snahu o vytvoření koncepce zdravotnictví. Koncepce není vytvořena ani po třech letech a na stůl se dopotácel pouze slušný přehled o zdravotnických zařízeních, kde se čtenář dočte údaje o množství lůžek a počtu zaměstnanců. Ta čísla už ale k dnešnímu dni neplatí. Například Městská nemocnice v Semilech je druhým zdravotnickým zařízením v Libereckém kraji, které omezí poskytování akutní lůžkové péče na Interním oddělení. Stane se tak od ledna 2016, kdy ze 31 akutních lůžek na interně bude 20 převedeno na následnou, tedy více výdělečnou péči. Zbývajících 11 lůžek bude úplně zrušeno. 

Ke stejnému rozhodnutí přistoupilo od září 2015 i vedení soukromé nemocnice ve Frýdlantu v Čechách. 
Vlastníkem této nemocnice je privátní společnost Euroclinicum, za kterou stojí jeden z bývalých spolupracovníků magnáta Petra Kellnera Jan Blaško. Frýdlantská nemocnice se ale na billboardech ráda prezentuje heslem: ,,Jsme vám blíž, než myslíte". Jak se ukázalo, tak tento slogan se určitě netýká lůžek interního oddělení. V krátké době tak přichází Liberecký kraj kvůli údajnému nedostatku lékařů o kapacitu další lůžkové interny, od ledna ji bude mít v provozu jen šest z osmi nemocnic v Libereckém kraji. V takové situaci za plnohodnotnou náhradu klasických interních lůžek není možné  považovat chod interní ambulance nebo služby internisty v noci. Pro pacienty to prostě znamená zhoršení péče. 

Pokud zdravotní stav nemocného bude vyžadovat jeho hospitalizaci, tak ta se uskuteční desítky kilometrů daleko a v jiné nemocnici. Ve Frýdlantském výběžku žije 24 tisíc obyvatel, které tenhle byznys připravil o dostupnou zdravotní péči, kterou mnozí z nich potřebují. Je to bezohledné vůči pacientům, kterým se tím omezuje kontakt s rodinou a prodražuje se léčba. K pláči jsou prohlášení, že teprve teď se bude jednat s  pojišťovnou, zda v jiných nemocnicích bude ochotna zafinancovat navýšení interních lůžek, která mizí ze Semil a Frýdlantu. Je to jen důkaz selhání zdravotní politiky Libereckého kraje. Kraj tři roky ,,levitoval"  nad koncepcí zdravotnictví, kterou nemá a jednoznačně přitom zaspal jednání s vlastníky nemocnic.

Hluboký úder přineslo i opakované zpochybňování všeho, co předcházelo nástupu Starostů a Změny. Populisticky se musel prošetřit každý běžící projekt. Tím došlo jen k posunu termínu na dokončení oprav v Nemocnici s poliklinikou v České Lípě a prodloužením termínu na zahájení provozu heliportu v Krajské nemocnici v Liberci. Za vším je možné hledat génia bývalé náměstkyně hejtmana Kocumové a virtuální rozhodnost hejtmana Půty, který Změně v jejím negativistickém řádění té doby vždy ustoupil.

Politické vedení Libereckého kraje nechodí pro populistické nápady daleko. Kvůli tzv. šetření se tři roky odkládal nákup sanit pro Zdravotnickou záchrannou službu Libereckého kraje. Dnes se zástupci Starostů chystají na mediální prezentaci ,,jejich" snažení. Na rozdíl od jiných krajů, tak ten Liberecký pro svoji záchranku nekoupil zatím ani ,,kolo". V jiných krajích se pořizovala sanitní vozidla během uplynulých let a letos si většina krajských záchranek převezme desítky nových vozidel, která se financují z Integrovaného operačního programu. 
To je podstatný rozdíl mezi populismem v Libereckém kraji a prací v ostatních krajských samosprávách. 
Za své vzal i účelový slib hejtmana Půty, kterým odborářům ze záchranky sliboval, že když se sníží provozní příspěvek organizace, tak se pořídí nové sanitky. Ke snížení příspěvku došlo, snížilo se i odměňování pracovníků záchranky. Sanitky za ,,ušetřené" peníze nikdo nekoupil.

Ukazuje se, že na řízení zdravotnictví kraje nestačí jenom znalost ordinačních hodin svého praktického lékaře.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama