Bc. Vojtěch Pikal

  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,64. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.04.2019 16:14:00

Odliv kapitálu nastává kvůli privatizaci českých podniků

Odliv kapitálu nastává kvůli privatizaci českých podniků

Projev na 29. Mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 25. dubna 2019 k Výroční zprávě NKÚ 2018, hrozícímu deficitu státního rozpočtu 2019 a Žádosti Evropské komisi o zveřejnění závěru šetření střetu zájmů premiéra Andreje Babiše

Původně jsem nechtěl vystupovat, ale musím. Omlouvám se za to všem. Aspoň vám popřeji krásný mezinárodní den DNA.

Pan místopředseda Okamura musel odejít na setkání s politiky, kteří vyzývali k udávání Čechů, kteří odešli na západ za lepším, nicméně ve svém projevu bojoval proti všem a všemu, takže se musím vyjádřit k některým drobnostem, které zmínil. Jedna věc, kterou zmínil jsou jeho nebo SPD připravené zákony, například zákon o zahalování, který nám zakáže nosit sluneční brýle nebo smuteční či svatební závoje. Takže tolik asi ke kvalitě návrhů, které jsou zde předkládány, jako jeden příklad za všechny.

Mluvil o tom, že dotace, které sem posílá EU, nekončí tam, kde by měly, a že za to může Evropská unie. Ne, za to si my můžeme tady sami, jak jsme si nastavili v minulých obdobích pravidla čerpání. Z dotací byly například v mojí obci financovány čističky, přechody, tramvajové tratě a infrastruktura nebo zachovávání českého kulturního dědictví, nicméně v některých případech to vypadalo jinak.

A pokud jde o to, jestli EU a Evropská komise je cizí vrchnost, není. Evropa je náš domov a všechny ty návrhy, které zde kritizujeme, prošly hlasováním také Evropské rady, kde sedí naši zástupci a mají svůj hlas. A ptejte se svých zástupců ve vládě této či minulých, proč schvalovali či neschvalovali některé směrnice a novely, které my tady potom probíráme a kritizujeme.

Co se týče odlivu kapitálu, který byl kritizován a který potom způsobil naši zdánlivou negativní bilanci, co se odlivu kapitálu a přílivu kapitálu, resp. prostředků z EU týče, tak ten odliv kapitálu nastává kvůli privatizaci českých podniků, které nastaly před vstupem do EU, a tudíž nelze EU vinit za to, jakým způsobem jsme si zprivatizovali naše podniky či naše banky.

A pokud se týká snad našich politických nominantů v pražských podnicích, tak například v Pražské plynárenské holding sedí tři naši zastupitelé, kteří tím pádem ze zákona nedostávají žádnou odměnu, a sedí tam proto, aby tuto zbytečnou společnost mohli zrušit. Takže tolik moje krátké vystoupení.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama