Česká pirátská strana

Internet je naše moře!
  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.10.2020 22:02:00

Piráti prosadili ve Sněmovně část opatření proti koronaviru

Piráti prosadili ve Sněmovně část opatření proti koronaviru

Piráti dnes prosadili ve Sněmovně řadu opatření, která mají zlepšit epidemiologickou situaci a podpoří občany i firmy.

 Pirátské návrhy například pomohou situaci ve školství - vláda podle nich musí připravit jasný a srozumitelný plán, kdy a jak se žáci vrátí do lavic a jak to bude přesně probíhat.

Stát také má zajistit péči o malé děti klíčových školských pracovníků. Prošel rovněž návrh na efektivnější zapojení expertů, dobrovolníků či studentů do zdravotní péče. Poslanci souhlasili i s body požadujícími zlepšení digitalizace úřadů, aby se komunikovalo s občany emailem či telefonicky a zavedení práce z domu pro státní úředníky. Tato schválená usnesení jsou pro vládu závazná a měla by je co nejrychleji zavést do praxe.

„Podařilo se nám dnes vyjednat, aby byl nouzový stav pouze do 20. listopadu, a Sněmovna měla tak lepší kontrolu nad kroky vlády. Prosadili jsme také, že nám vláda předloží před koncem prodlouženého nouzového stavu podrobný report, jaký navrhuje další postup a jak vyhodnocuje dosavadní opatření. Sněmovnou prošly i naše důležité návrhy směřující například k zapojení maximálního počtu odborníků do zdravotní péče či k jednotnému portálu pro registraci dobrovolníků. Důležitá je také podpora pořízení oxygenových koncentrátorů a zdravotních odsávaček do domovů pro seniory, aby mohli staří lidé v případě lehkého průběhu koronaviru zůstávat tam, kde jsou zvyklí,“ uvedla první místopředsedkyně Olga Richterová s tím, že prošlo rovněž doporučení, aby vláda jasně nastavila kritéria, na jejichž základě bude obnoven provoz škol a školských zařízení. „Všechny informace pro rodiny, žáky i učitele navíc má kabinet sdělovat opravdu s předstihem, aby se na ně mohli všichni připravit,“ dodala Richterová.

„Prošel také například celý náš blok s návrhy k digitalizaci, bylo přijato šest našich záměrů. Tedy poskytnout datové zprávy v datových schránkách zdarma i pro soukromoprávní komunikaci, podpořit možnost občanů komunikovat s veřejnou správou telefonicky nebo emailem, nahradit některé požadované listiny čestným prohlášením, zavést v maximální možné míře práci z domova ve státní správě. Sněmovna podpořila i návrh preferovat příjem a oběh digitálních dokumentů před listinnými a jejich skeny, uspíšit aplikaci zákona o právu na digitální službu, zejména práva na zápis kontaktního údaje (telefon a email), a využívat tyto údaje při komunikaci s občany,“ dodal pirátský poslanec Ondřej Profant.

Plné znění usnesení naleznete ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama