ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.05.2010 20:08:00

Diag Human již nemá právo na jmenování rozhodce

Diag Human již nemá právo na jmenování rozhodce

Ministerstvo navrhlo jmenovat rozhodcem v kauze Diag Human Jiřího Schwarze.

Ministerstvo zdravotnictví navrhlo soudu, aby jmenoval třetím rozhodcem Jiřího Schwarze, neboť vzdáním se funkce rozhodce ze strany pana Damiano Della Ca přestal být rozhodčí senát kompletní a jmenování Švýcara Baumanna je neúčinné.
 
V osobě pana Doc. Ing. Jiřího Schwarze, CSc. spatřuje Ministerstvo zdravotnictví předpoklady pro nezávislé a nestranné rozhodování, když se jedná o osobu apolitickou, předního českého ekonoma, pedagoga, akademika a v neposlední řadě též prezidenta Liberálního institutu, tedy české nestátní, nezávislé a neziskové organizace. Jiří Schwarz je ekonom, stejně jako odstoupivší rozhodce pan Damiano Della Ca.

Dne 28.4.2010 jmenoval Diag Human třetím rozhodcem pana Prof. Dr. iur. Maxe Baumanna, Ministerstvo zdravotnictví zastává výklad, že takovéto jmenování nemá oporu v Rozhodčí smlouvě (Diag Human již svoje právo jmenovat rozhodce plně vyčerpal jmenováním pana Della Ca). Na takovéto jmenování tudíž nelze nahlížet jinak než jako na neúčinné, za předpokladu, že stát s ním nesouhlasí. Ustanovení třetího rozhodce je totiž možné pouze dohodou stran nebo postupem dle ust. § 9 odst. 2 zákona č. 216/1994 Sb., tedy soudem. (cit. zákona: „Nedohodly-li se strany jinak, jmenuje soud na návrh kterékoli strany nebo rozhodce nového rozhodce, jestliže jmenovaný rozhodce se vzdá funkce rozhodce nebo nemůže činnost rozhodce vykonávat.")
 
S ohledem na dlouhodobou obstrukční taktiku Diag Human je vyloučena shoda stran na jmenování rozhodce dohodou, proto se Ministerstvo zdravotnictví opětovně obrací na soud. Ministerstvo zdravotnictví k tomu přiměla obava, že rozhodce Baumann, švýcarský občan, jmenovaný Diag Human, opět po čase účelově rezignuje tak, jak se to stalo v případě pana Damiana Della Ca. Je třeba zdůraznit, že se nejedná o žádnou mezinárodní arbitráž, ale o rozhodčí řízení podle českého zákona o rozhodčím řízení. Řízení, které se nadto vede ryze podle českého práva a v českém jazyce. Rozhodce bez znalosti českého jazyka a zdejšího právního řádu pak ani při nejlepší vůli nemůže dostát základnímu principu práce rozhodce, a to vykonávat funkci osobně.
 
Ministerstvo již 11.5.2010 navrhlo protistraně zbavení povinnosti mlčenlivostí rozhodců, aby se veřejnost dozvěděla, jak řízení probíhá. Ministerstvo zdravotnictví trvá na tom, že obvinění JUDr. Kalvody, že se Ministerstvo zdravotnictví dopouští protiprávních kroků, jsou zcela lichá a bohužel účelová, s cílem získat pro žalující stranu co největší prospěch na úkor občanů České republiky. Proto Ministerstvo na svých stránkách zveřejňuje i odpověď JUDr. Sokola na stížnost JUDr. Kalvody v této věci.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama