Jana Maláčová

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.06.2019 8:36:00

Je hodně dětí, které na své náhradní rodiče stále čekají

Je hodně dětí, které na své náhradní rodiče stále čekají

V České republice je více než 4 700 dlouhodobých pěstounů a téměř 900 pěstounů na přechodnou dobu.

 Ti všichni otevřeli své domovy a svá srdce dětem, které z různých důvodů nemohou být u vlastních rodičů či příbuzných. Poskytují jim bezpečné a láskyplné prostředí, důležité pro jejich zdravý vývoj.

Ministerstvo práce a sociálních věcí si uvědomuje nedocenitelnou hodnotu pěstounské péče, a proto jako poděkování všem pěstounům pořádá v neděli 16. června od 10 do 18 hodin veřejnou akci Buď IN pěstoun na Střeleckém ostrově v Praze.

„Díky náhradním rodičům mají jim svěřené děti možnost získat pozitivní předobraz fungující rodiny, který je důležitý pro dobrý start do samostatného života. Velmi si vážím chuti, energie, vytrvalosti, času a přijímající náruče těchto náhradních rodičů,“ říká ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

V současnosti MPSV realizuje osvětovou kampaň „Buď IN pěstoun“, která má za cíl seznámit veřejnost s tématem pěstounské péče. Smyslem kampaně je také vyvrátit mýty o pěstounské péči a více dětem, které nemohou dočasně nebo dlouhodobě vyrůstat se svými biologickými rodiči, pomoci najít náhradní rodinu. Vyvrcholení této kampaně se uskuteční v neděli 16. 6. 2019 od 10 do 18 hodin na Střeleckém ostrově v Praze. Pro pěstouny i zájemce z řad široké veřejnosti bude připraven bohatý program. Nebudou chybět ani odborné workshopy a naučné hry pro děti i dospělé.

„MPSV svým projektem Systémový rozvoj a podpora nástrojů sociálně-právní ochrany dětí, v jehož rámci je kampaň realizována, podporuje snahu mnoha krajů a organizací o zvýšení zájmu široké veřejnosti o pěstounskou péči. Bohužel v poslední době zaznamenáváme pokles počtu zájemců a společně chceme tento trend změnit. V loňském roce bylo nově evidováno 551 dlouhodobých pěstounů a pěstounů na přechodnou dobu. I tak je ale pořád hodně dětí, které na své náhradní rodiče stále čekají,“ dodává k tématu ministryně Maláčová.

V této souvislosti bude většina krajů i letos organizovat Týdny pěstounství zaměřené na poděkování stávajícím pěstounům a na zvýšení povědomí široké veřejnosti o tématu péče o ohrožené děti. Dva z těchto „Týdnů“ – ve Středočeském kraji a Praze – proběhnou ve spolupráci s MPSV v týdnu od 10. do 16. 6. 2019 a budou předcházet akci na Střeleckém ostrově. V dalších krajích se pak „Týdny pěstounství“ uskuteční na podzim 2019.

Více informací o akci, včetně podrobného harmonogramu a dalších informacích o formách náhradní rodinné péče naleznete na webových stránkách ZDE nebo ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama