Jana Maláčová

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.03.2019 7:32:00

Není možné při úvahách o budoucnosti zavírat oči před přítomností

Není možné při úvahách o budoucnosti zavírat oči před přítomností

Komentář na facebookovém profilu k řešení důchodu budoucích generací

 Jaké budou mít penze současní třicátníci? A jak je budeme financovat? Na tyhle otázky hledáme odpovědi. Není ale možné, abychom při úvahách o budoucnosti zavírali oči před přítomností.

Všem bych ráda připomněla, že tu máme 2,5 milionu současných seniorů. Zkuste říct paní, která má důchod 10 tisíc, že musíme řešit pouze budoucnost a udržitelnost v roce 2040.

Argument, že penze jsou nízké hlavně kvůli špatným mzdám, známe. Nerovné odměňování také řešíme. To ale nepomůže těm, co už v penzi jsou.

  Mimo jsou i rady, které říkají, že by se ženy měly začít chovat rozumně a neměly by odcházet do důchodu dřív. Těmhle chytrákům bych chtěla říct, že většina žen využívá možnosti dřívějšího odchodu proto, aby se mohly starat o svá vnoučata nebo stárnoucí rodiče.

Naše návrhy nezpochybňují potřebu řešit důchody budoucích generací. Reagují na nefér penze dnešních seniorů – především žen. Proč by ti, co pečují, měli být ve stáří „pokutováni“ nízkými penzemi? Ano, jsou to většinou ženy, ale nediskriminujeme ani pečující muže.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama