Jana Maláčová

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.06.2021 21:06:00

Novela zakazuje umisťování dětí do kojeneckých ústavů ze sociálních důvodů

Novela zakazuje umisťování dětí do kojeneckých ústavů ze sociálních důvodů

Projev na 104. schůzi Poslanecké sněmovny 16. června 2021 k zákonu o sociálně-právní ochraně dětí

 Děkuji, pane předsedající,

opravdu velmi stručně, protože je to opakované druhé čtení. Jde hlavně o pomoc pěstounům. Navyšujeme odměny pro přechodné i dlouhodobé pěstouny. Doufám, že se podaří schválit navázání jejich odměn na minimální mzdu. Dále dochází k navýšení státního příspěvku pro doprovodné organizace nebo zvýšení státního příspěvku pro tzv. ZDVOPy. Osobně podporuji pozměňovací návrh na 36 000 korun. Pro mladé dospělé odcházející z ústavní a z náhradní rodinné péče, kteří chtějí pokračovat ve studiu, navrhujeme nově zaopatřovací příspěvek ve výši 15 000 korun měsíčně. A logicky další velké téma je omezení umisťování nejmenších dětí do ústavních zařízení.

Novela obsahuje pouze zákaz umisťování dětí do tří let do kojeneckých ústavů ze sociálních důvodů. Jsou zde ale i další návrhy, ať už pozměňovací návrhy k této novele, nebo návrh poslance Juchelky, který zakazuje umisťovat nejmladší děti do ústavních zařízení. Všechny tyto pozměňovací návrhy mají moji podporu.

K tomu je ještě potřeba dodat, že za poslední tři roky se snížil i počet dětí v kojeneckých ústavech o polovinu, což považuji za dobrou zprávu. Samozřejmě, ideální stav by byl ten, kdyby žádné takové děti nebyly v ústavní péči. Aktuálně je v kojeneckých ústavech 228 dětí mladších tří let, z toho 33 dětí mladších jednoho roku. Jsem proto ráda, že se daří umisťovat děti do náhradních rodin. Za posledních deset let totiž přibylo v náhradních rodinách 6 000 dětí. Je proto zásadní podporovat jak náhradní rodinnou péči, tak i preventivní práci s biologickou rodinou, protože nejlepší řešení pro děti - a pevně doufám, že o ty nám jde zejména - je vyrůstat v bezpečném a stabilním prostředí vlastní rodiny.

Děkuji za pozornost a věřím, že novela projde hladce jak dnes, tak ve třetím čtení. Velmi děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama