ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.01.2021 18:59:34

Půjdou deváťáci a maturanti do školy? Rozhodnutí padne patrně ve středu

Půjdou deváťáci a maturanti do školy? Rozhodnutí padne patrně ve středu

Komentář na facebookovém profilu k vyjádření ministrů týkající se rozvolňování a otevření škol


Padly dobré dotazy, co si odnést z nedávných vyjádření týkající se rozvolňování a otevření škol, když jsou vlastně protichůdná.

V prvé řadě je nutné vyjít z toho, že ani ve vládě nejsou shodné názory na to které dílčí téma. To je dáno tím, kdo vede jaký resort (ministerstvo) – tak například lze čekat, že ministr průmyslu bude tendovat spíše k rozvolňování, aby se ekonomika nadechla. Ministr zdravotnictví bude klást větší důraz na ochranu veřejného zdraví atd.

Dále je to dáno i faktory politickými. Máme vládu koaliční, složenou z ministrů za ANO a ČSSD. Ti se musí dohodnout mezi sebou. Je to navíc vláda menšinová, aby měla většinu ve sněmovně např. na prodloužení nouzového stavu, žádá o podporu komunisty. Právě KSČM podmínila podporu prodloužení nouzového stavu částečným návratem do škol – 1. stupně a posledních ročníků ZŠ a SŠ.

Pokud více ministrů říká různá vyjádření je to ryze na tom, jak si to vláda nastaví. Tedy jestli všichni budou komentovat všechno, nebo na otázku novinářů odpoví např.: "Podívejte se, to je otázka spíše na ministra průmyslu/školství/zdravotnictví apod.“.

Důležité je ale uvědomit si i to, že vláda rozhoduje o opatřeních ve sboru, tedy že hlas např. ministra kultury má stejnou váhu jako ministra zdravotnictví, i když se dané opatření kultury vůbec týkat nemusí.

Má tedy ale vůbec smysl informovat o důležitých, ale dílčích, vyjádření jednotlivých představitelů vlády? Mám za to, že má. To jaká opatření platí a jak žijeme je výsledkem určitého procesu, který se snažím, abyste tu nejen sledovali jako diváci, ale do které můžete aktivně komentovat a hodnotit. Znalost onoho rozhodovacího procesu je důležitá i pro porozumění toho, kam ve zvládání epidemie postupujeme a i porozumění politice jako takové.

Závěr? Půjdou deváťáci a maturanti do školy? Nevíme. Zato ale známe pozice některých důležitých hráčů a i víme, že rozhodnutí padne patrně ve středu. Nevíme toho mnoho, ale je to lepší, než žít v nejistotě úplné.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama