Dr. Libor Rouček

Bývalý europoslanec
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.01.2013 15:41:32

Pro Zemana i Schwarzenberga hlasovalo více lidí, než kolik by volilo jejich stra

Pro Zemana i Schwarzenberga hlasovalo více lidí, než kolik by volilo jejich stra

Do druhého kola prezidentské volby postoupili dva straničtí kandidáti. Miloš Zeman je čestným předsedou Zemanovců, Karel Schwarzenberg vede vládní TOP 09.

 Oba kandidáty ale podpořilo mnohem více lidí, než kolik by ve sněmovních volbách hlasovalo pro jejich strany. Sdružení KohoVolit dnes zveřejnilo výzkum zaměřený právě na toto téma.

Miloše Zemana údajně volilo 10 procent lidí, kteří ve sněmovních volbách před dvěma lety podpořili sociální demokracii, zatímco oficiální prezidentský kandidát ČSSD, Jiří Dienstbier, získal jen 6 procent jejich hlasů.„Miloš Zeman - pro radost sociálnědemokratických voličů - je naprosto přijatelný levicový a svým zaměřením v podstatě sociálnědemokratický kandidát, a voliči – ale to se týká i voličů ODS, nejenom ČSSD - tak úplně nesdílejí různé antipatie vedení dvou největších stran a rozhodují se podle svých osobních sympatií,“ domnívá se politolog Vít Hloušek z brněnské Masarykovy univerzity.Podle něj je pravděpodobné, že sociálnědemokratičtí voliči Jiřího Dienstbiera podpoří v druhém kole Miloše Zemana, protože je to kandidát, který je jim daleko bližší než Karel Schwarzenberg.Pro předsedu TOP 09 podle průzkumu údajně hlasovalo vedle voličů TOP 09 také mnoho příznivců ODS. Důvodů, proč dali přednost Schwarzenbergovi před vlastním stranickým kandidátem Přemyslem Sobotkou, je podle Hlouška více.„Za prvé proto, že Karel Schwarzenberg byl dlouhodobě jakoby úspěšnější, tím pádem byla větší šance, že hlas jemu odevzdaný nepropadne. Za druhé proto, že Karel Schwarzenberg není prezentován úplně jako typický stranický kandidát."Zeman a Schwarzenberg rozjíždějí kampaň. Boj prý bude vyrovnaný„Je člen TOP 09 podobně, jako je Zeman člen Strany práv občanů, ale ani Schwarzenberg, ani Zeman nejsou voliči vnímáni jako klasičtí straničtí bossové typu právě třeba Sobotky nebo konec konců Jiřího Dienstbiera. Další věc – voliči ODS můžou se Schwarzenbergem sdílet celou řadu názorů navzdory tomu, jak se vůči němu vymezuje třeba vedení ODS,“ vysvětlil Hloušek.Janu Fischerovi - původnímu favoritovi, který nakonec skončil v prvním kole volby třetí - daly svůj hlas přibližně stejně velké skupiny voličů ČSSD, ODS a Věcí veřejných. Kam by se mohli přiklonit voliči Věcí veřejných, si Hloušek netroufá odhadnout, ale domnívá se, že voliči ODS a ČSSD se rozdělí mezi Schwarzenberga a Zemana.Výsledek prvního kola voleb svědčí o vlivu sociálních sítí, shodují se odborníci„Otázka je, do jaké míry jim bude stát za to jít k volbám, když jejich preferovaný kandidát vypadl. Nerozhodují se pouze mezi Schwarzenbergem a Zemanem, ale kruciální rozhodnutí, které voliči neúspěšných kandidátů musejí udělat, je, jestli k volbám vůbec jít,“ zdůraznil.Prezidentské volby 2013KohoVolitVztah k EU neměl v prezidentské volbě vliv, míní Zahradil. Rouček nesouhlasí. Výsledek prvního kola voleb svědčí o vlivu sociálních sítí, shodují se odborníci Pospíšil k prezidentské volbě: Je to obrovský debakl ODS, pravice jako takové ne. P. Sobotka podpoří ve druhém kole Schwarzenberga, Roithová varuje před Zemanem. Miloš Zeman ocenil podporu ČSSD v prezidentském finále Schwarzenberg nyní z vlády neodejde, s Nečasem probere další postup. Podle politologa bude druhé kolo prezidentských voleb velmi těsné. Příštím českým prezidentem se stane buď Zeman, nebo Schwarzenberg.

Zdroj:  Český rozhlas

_

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama