Dr. Libor Rouček

Bývalý europoslanec
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.04.2014 21:14:46

Rusko by jako člen OBSE mělo únos pozorovatelů odsoudit

Rusko by jako člen OBSE mělo únos pozorovatelů odsoudit

SOCIÁLNĚDEMOKRATICKÝ EUROPOSLANEC LIBOR ROUČEK PRO PRÁVO:

 * Jste v těchto dnech jako člen vedení socialistické frakce v Evropském parlamentu na Ukrajině. Jak to vypadá s unesenými zástupci OBSE, mezi nimiž je i český voják?

            Jednal jsem o situaci s kandidátem na prezidenta Petrem Porošenkem a šéfem ukrajinské kontrarozvědky SBU Valentynem Nalyvajčenkem. Oba tvrdí, že mají důkazy, že věc zosnovala ruská vojenská rozvědka GRU, mají záznamy telefonátů a výpisy bankovních převodů.

* Jak dlouho podle vás mohou být pozorovatelé zadržováni?

            To bude záležet hlavně na jednáních s Ruskem. V úterý letím do Charkova, kde mám jednání s tamním gubernátorem Ihorem Balutou, s odboráři a zástupci občanské společnosti. Chci také v nemocnici navštívit postřeleného starostu Charkova Gennadije Kernese. Je zcela vyloučen bezpečnostní zásah, který by situaci jen zhoršil. Každopádně si myslím, a totéž chce i ukrajinská strana, že by Rusko mělo hrát jakožto člen OBSE konstruktivnější roli a mělo by jasně únos odsoudit a distancovat se od něj.

* Pojďme k eurovolbám. Průzkumy jsou k ČSSD nelítostné ve srovnání s ANO. Už se smiřujete s tím, že budete druzí? Kolik křesel byste považovali za úspěch?

            Nesmiřujeme se s tím, naším zájmem je zvítězit. Průzkumy bych nepodceňoval ani nepřeceňoval. Co se týče počtu mandátů, tak za prvé ČR nyní bude mít o jednoho europoslance méně, tedy 21 zástupců, a za druhé není jasné, kolik stran se za Česko do EP dostane. Čím víc jich bude, tím bude logicky méně mandátů pro ČSSD.

* Eurolídr ANO Pavel Telička kritizoval kampaň soc. dem. Na mysli měl výrok vaší jedničky Jana Kellera ohledně možného omezení farmářských trhů smlouvou EU s USA.

            Pan Telička, který sliboval zrušení roamingu, které již dávno bylo dojednané, je tím posledním, kdo by měl kritizovat ČSSD. Dohoda EU a USA nabízí obrovské příležitosti ve formě společného trhu, který by představoval více než polovinu světového HDP, růst HDP o jednotky procent v členských zemích Unie i vytvoření několika set tisíc pracovních míst. Smlouva by totiž měla odstranit poslední netarifní překážky a dovolila by českým výrobcům tramvají či trolejbusů vyvážet do USA bez nutnosti 51 procent produktu vyrobit v USA. Umožnila by také českým firmám soutěžit o veřejné zakázky v Americe.

* Jako místopředseda frakce socialistů a bývalý místopředseda EP jste až na devátém, nevolitelném místě. Jak to berete?

            Nedodržela se kritéria, která si ČSSD předem stanovila, jako je například vzdělání, jazykové znalosti, politická zkušenost, zkušenost s EU a morální kredit. Pro mě je to ale minulost, i když se mě na to lidé na ulici stále ptají. Musím se tak nyní soustředit, abych získal co největší počet preferenčních hlasů a z devátého místa se posunul na přední.

* Eurokomisaře sice vybírá vláda, měl by ale mít výsledek voleb vliv na výběr jména? Usiloval byste o tento post, kdybyste neprošel do EP?

            Moje jméno bylo zmíněno, ale můj cíl je pokračovat v Evropském parlamentu. Myslím, že bych mohl pomoci ČR k lepšímu zastoupení, třeba opět na úrovni místopředsedy EP. V konkurenci 28 států získat takový post vyžaduje znalost prostředí, kontakty a léta zkušeností, stejně jako pracovat jako místopředseda druhé nejsilnější frakce, kde mám na starost zahraniční politiku.

Zdroj: Právo, 29.4.2014, Jan Rovenský

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama