Drahoslav Chudoba

Nezávislý kandidát do Senátu v obvodu Rychnov nad Kněžnou
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,51. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.09.2020 11:38:42

Myslivci v Liberku na Podorlicku testovali dron s termokamerou

Myslivci v Liberku na Podorlicku testovali dron s termokamerou

Myslivecký spolek Liberk – Hláska dnes uspořádal každoroční výstavu jeleních shozů Orlických hor. Součástí této výstavy byla také ukázka dronu s termokamerou, který slouží k vyhánění zvěře při senoseči.

 Při senosečích ročně zahynou tisíce srnčat. Snížit takové ztráty pomůže dron s termokamerou, který dokáže najít místa, kde srnčata leží. Termokamera rozezná zvěř až do velikosti myši,“ vysvětluje Drahoslav Chudoba, předseda Mysliveckého spolku Liberk-Hláska a nezávislý kandidát do Senátu za Rychnovsko.


Srnci jsou vedle prasete divokého nejrozšířenější spárkatou zvěří v Česku. Můžou vyrůst až do velikosti 140 cm a vážit až 50 kg a obývají prakticky celou Evropu. Během května a června přicházejí na svět mláďata a louka se stává jejich úkrytem a útočištěm. Bohužel v této době probíhá senoseč a dochází tak k nesmírným ztrátám na mláďatech. Každoročně jich podle odhadů umírá okolo 60 000.

Letos na jaře jsme si s kolegy myslivci a zemědělci řekli, že by během senoseče nebylo od věci vyzkoušet něco modernějšího. Něco, co by ušetřilo čas a energii a co by mělo velký efekt při ochraně zvěře během sečení. Rozhodli jsme se proto koupit dron s termokamerou,“ vysvětluje myšlenky spolupráce zemědělců a myslivců na Podorlicku Drahoslav Chudoba. Běžně tu společně zemědělci s myslivci na louky rozmisťují elektrické plašiče zvěře. Od příštího roku by se díky dronu s termokamerou mohly následky senosečů zmírnit ještě více.

Myslivci dnes vyzkoušeli dron DJI Mavic 2 Dual Enterprise. Jedná se o rozměrově malý bezpilotní letoun o hmotnosti 899 gramů, který je schopen létat rychlostí až 72 kilometrů za hodinu. Dron disponuje optickou kamerou a termální kamerou. Na jednu baterii je možné létat přibližně 31 minut.

Jsem rád, že jsme dnes mohli vyzkoušet, jak dron funguje v praxi. Nejdůležitější pro mě ale pořád zůstává dobrá komunikace mezi myslivci a zemědělci. Ta u nás funguje výborně. Dokonce chystáme Memorandum o vzájemné spolupráci mezi myslivci a zemědělci. Toho si vážím. Ani zemědělci ani myslivci by neměli být lhostejní k tragédiím na loukách při senoseči,“ uzavírá Drahoslav Chudoba.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama