Edvard Kožušník

Svět není ani černý ani bílý
  • ODS
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.03.2021 12:07:27

Tradiční T. G. Masaryk a fresh Piráti?

Tradiční T. G. Masaryk a fresh Piráti?

7. března si připomínáme 171 let od narození prvního československého prezidenta. Existuje zažitá a značně zjednodušená představa, že se za první republiky žilo krásně a že Masaryk byl nadstranickým prezidentem, dbajícím na ideály demokracie.

Realita byla jiná. T. G. Masaryk byl jako prezident velmi aktivistický. Výstižně to popsaly v den jeho smrti Polední listy: „byl přílišným individualistou, než aby mohl býti skutečným demokratem“, a ačkoliv akcentoval lidskost a humanismus, „chyběl mu cit, nerad odpouštěl a protivil-li se mu někdo, snažil se jej zdeptati“.


Přesto nebo právě proto byl bezesporu politickou osobností, na kterou můžeme být právem hrdi. Pokud by s námi nebyl covid, tak dnes se skupinou běžců absolvuji běh u příležitosti výročí prezidentova narození. Ten se s přestávkami běhá od roku 1938. Můj vlog z ročníku 2019 najdete tady

Symboly v politice a realita vládnutí

Pokud je Masaryk symbolem tradice, tak Piráti jsou symbolem „fresh novinky“ české politiky. K tomuto srovnání mě přivedl poslanec za Piráty Jakub Michálek. Ten napsal, že vláda Andreje Babiše jejich důvěru nemá, ale hlasovat o ní nebudou.

Jako bývalý politik z tradiční strany bych měl tomu pirátskému oportunismu rozumět. Přiznejme si ale, že situace je jiná. Nebývale kritická. Každý den vládnutí současné vlády stojí doslova desítky životů a velké ekonomické ztráty všech občanů. Kdy jindy hlasovat o důvěře vlády než teď? A kdo jiný by měl být tou štikou v poslaneckém rybníce, než nová „jiná“ strana? Strana pirátská. Strana s ambicí mít předsedu vlády a která to chce dělat jinak než tradiční politické strany. Není to ale jinak? Pirátská strana za čtyři roky ve Sněmovně sklouzla do politikaření a stala se tak jen další tradiční stranou. Vykřičníkem pro jejich voliče by mělo být pirátské působení v Jablonci nad Nisou. Tam prakticky zablokovali vládnoucí koalici a město začalo fungovat až po jejich odchodu.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama